Ministrul Sanatatii aduce in atentia a milioane de romani din intreaga tara o serie de masuri oficiale despre care trebuie sa stie romanii, iar asta pentru ca intr-o prima faza vorbeste despre constructia spitalelor regionale, ele fiind asteptate de catre extrem de multi romani in momentul de fata, Alexandru Rafila afirmand ca procesul decurge rapid.
Ministrul Sanatatii ofera o serie de informatii importante inclusiv cu privire la medicamentele inovative pe care Romania le-a introdus, ele oferindu-le pacientilor din tara acces la tratamente noi, in final fiind vorba si despre 150 de milioane de euro care sunt alocati de urgenta spitalelor din Romania pentru diverse tipuri de finantari.
“Să ştiţi că lucrurile merg rapid dacă comparăm cu orice altceva s-a întâmplat în istoria României apropo de aceste spitale regionale, care au fost anunţate încă de prin anul 2007 de domnul ministru Nicolaescu. Atunci era o machetă la Ministerul Sănătăţii care a stat acolo câţiva ani, dar nu s-a făcut absolut nimic şi periodic tot s-a anunţat construcţia acestor spitale.
Noi le-am găsit în situaţia în care erau studii de fezabilitate doar. În momentul de faţă, este încheiat proiectul tehnic, deci cum trebuie să fie spitalul din punctul de vedere al construcţiei, al utilităţilor, al designului interior, al locurilor în care se vor instala echipamentele, totul este terminat. Nu vreau să arătăm că le facem, dar clar, dacă începe construcţia, ele vor deveni realitate.
În anul 2022 am introdus zeci de medicamente inovative, inclusiv oncologice pe această listă. Si anul aceasta am introdus. Primele pe care le-am introdus au avut un impact bugetar mai mic care se dau pe baza unor contracte cost-volum. Am inițiat și hotărârea de guvern cu toate celelalte medicamente care au fost evaluate pana in luna iulie a acestui an și ea se afla in circuitul de avizare.
Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul acțiunilor prioritare cu 150 de milioane de lei, pentru ultimul trimestru din 2023. Prin acest program se finanțează, direct din bugetul Ministerului Sănătății, cele mai critice cazuri din spitalele de urgență. ”Asigurarea finanțării în cadrul acțiunilor prioritare derulate de Ministerul Sănătății, în zonele critice ale spitalelor de urgență, cum sunt ATI, Trauma, Arși Gravi, AVC și Infarct miocardic acut reprezintă o prioritate.
In condițiile în care întârzie avizarea de către CNAS a finanțării suplimentare pentru spitalele publice. Este esențială găsirea cât mai rapidă a unei soluții care să asigure funcționarea corespunzătoare a spitalelor, decontarea medicamentelor compensate și gratuite către farmacii și funcționarea programelor de sănătate, care sunt gestionate de CNAS.”