Ministerul Apararii anunta in mod oficial o serie de masuri de ultima ora, care au fost luate in mod oficial pentru Romania, iar asta deoarece vorbim despre decizii luate pentru a duce in tara noastra drone MQ-9 Reaper din dotarea Olandei, ele urmand a fi folosite timp de 6 – 12 luni pentru misiuni din Romania.
Ministerul Apararii vorbeste deasemenea mai jos si despre faptul ca a fost suplimentat contingentul Armatei Romane din Kosovo, acesta facand parte din fortele NATO KFOR prezente acolo, inca 130 de militari fiind trimisi de catre tara noastra, avand in vedere situatia tensionata la nivel local.
“Ministerul Apărării Naționale salută decizia Guvernului Olandez de a disloca, pe parcursul anului 2024, trei avioane de recunoaștere fără pilot de tip MQ-9 Reaper din dotarea Forțelor Armate Regale ale Țărilor de Jos. Aeronavele vor acționa, pe o perioadă cuprinsă între șase și 12 luni, din Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și vor fi deservite la Cîmpia Turzii de circa 40 de specialiști olandezi.
Această decizie, luată în premieră de Țările de Jos, are ca scop consolidarea apărării flancului estic al NATO, iar aeronavele vor avea misiunea de a colecta, în scop preventiv, date și informații pentru monitorizarea situației de-a lungul frontierei de est a teritoriului Alianței. Dislocarea celor trei aeronave face parte din eforturile întreprinse pe palier politic și militar la nivel aliat și național.
In sprijinul consolidării posturii colective de apărare din regiunea Mării Negre, concretizate printr-o creștere substanțială a prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România. Contribuțiile substanțiale cu trupe aliate pe teritoriul național demonstrează, încă o dată, unitatea și coeziunea aliată și dovedesc credibilitatea posturii de descurajare și apărare. De asemenea, România are, la rândul său, o contribuție substanțială cu trupe și capabilități în misiunile și operațiile NATO și UE.
Armata României a finalizat suplimentarea contingentului participant la operația NATO KFOR din Kosovo cu compania din rezerva strategică la dispoziția SACEUR, cu un efectiv de aproximativ 130 de militari. Dislocarea companiei s-a făcut în condițiile prevederilor Legii nr.121 din 2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului statului român.
In conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 225/2022 privind aprobarea Planului de întrebuințare a forţelor Armatei României care se trimit la misiuni şi operații în afara teritoriului statului român, în anul 2023. Decizia de creștere a efectivelor românești a fost luată ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord-Atlantic a suplimentării forțelor pentru gestionarea situației curente din Balcanii de Vest.”