Ministrul Educatiei confirma pentru elevii si profesorii din scoli o serie de importante actiuni de ultima ora pe care le-a derulat, iar asta pentru ca intr-o prima masura aduce in atentie intalnirea pe care a avut-o cu omologul din Bulgaria, scopul fiind de a creste cooperarea dintre cele doua tari si nu doar atat.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre o intalnire care vizeaza invatamantul superior, iar asta deoarece se fac extrem de multe schimbari in acest domeniu la ora actuala, Ligia Deca incercand sa faca multe imbunatatiri inclusiv pentru sistemul de invatamant universitar, pentru studentii romani.
“Am primit, astăzi, vizita Ministrului Educației și Științei din Bulgaria, domnul Galin Tsokov. Discuția noastră s-a concentrat pe nevoia de a crește atractivitatea carierei didactice, mai ales în contextul în care ambele țări au început ample reforme în educație. Constituirea unor grupuri de lucru care să beneficieze de schimburi de experiență pe teme de interes comun în domeniul educației este doar unul dintre demersurile care vor duce la intensificarea relațiilor dintre cele două țări.
Si, mai ales, la valorificarea lor în beneficiul ambelor sisteme de învățământ. Am convingerea că schimbul de experiență este o oportunitate de dezvoltare și o cale de a învăța și voi susține toate demersurile care aduc plusvaloare educației din România. Cea de-a 40-a aniversare a Conferinței Rectorilor Universităților Danubiene este o ocazie pentru a reflecta la schimbările din învățământul superior.
Cele care au loc și cele de care avem nevoie pentru un învățământ de calitate. M-am bucurat să particip la deschiderea conferinței, unde am sublinat faptul că Procesul Bologna a fost esențial pentru eficientizarea sistemelor noastre de învățământ superior, aprobând compatibilitatea, mobilitatea și valorile fundamentale comune.
Programul Erasmus+ este o dovadă a angajamentului nostru de a promova mobilitatea și colaborarea. Pornind de la inițiativa Universități Europene, care are deja 50 de alianțe, extinderea recentă pentru a include Balcanii de Vest și Ucraina este lăudabilă pentru facilitarea educației transnaționale. Strategia europeană pentru regiunea Dunării este o oportunitate importantă pentru cooperare.
In special în domeniul competențelor, al digitalizării și al incluziunii. Trebuie să lucrăm la recunoaștere, la asigurarea calității și la strategii care să crească dorința tinerilor de a-și continua studiile în țară, valorificând aici oportunitățile pe care le oferă internaționalizarea învățământului superior și faptul că aparținem spațiului european.”