Ministrul Educatiei a decis sa le vorbeasca in mod oficial elevilor din toata Romania despre actiunile noi pe care le-a pus in derulare, Ligia Deca incercand sa aduca in atentia copiilor ceea ce se face acum, pentru ca formarea lor sa fie una la standarde europene, cu detalii disponibile mai jos.
Ministrul Educatiei detaliaza participarea sa la un eveniment de lansare a consultarilor regionale pentru noul Cadru Global UNESCO, dar si despre proiectul Saptamana Verde, care continua in Romania in aceasta perioada, si urmeaza sa sufere o serie de modificari, despre care avem detalii mai jos acum.
“Am participat astăzi la evenimentul de lansare a consultărilor regionale pentru conturarea noului Cadru Global UNESCO pentru educație culturală și artistică, un context în care am putut să transmit susținerea mea pentru acest demers în dublă ipostază, de ministru al educației și președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Ne aflăm într-un moment în care se conturează forma finală a Profilului de formare al absolventului.
La capătul perioadei de consultare publică. Dobândirea competenței de sensibilizare și exprimare culturală cuprinsă în acest instrument-busolă pentru întreaga reformă curriculară va fi susținută prin programe naționale, precum „O carte pentru fiecare” sau „Vouchere culturale pentru elevi”, prevăzute în noua Lege a învățământului preuniversitar. Dincolo de inițiative legislative, contez pe efortul comun de orientare a activităților de educație.
Si formare spre fiecare dintre domeniile esențiale în dezvoltarea copiilor. Să depășim abordările fragmentate și să extindem colaborarea dintre școală și actorii relevanți pentru educație, spre binele fiecărui copil! Activitățile planificate și derulate în cadrul programului „Săptămâna verde” reflectă atât
prioritățile de învățare pentru vârsta antepreșcolară cât și preocupările și interesele preșcolarilor și elevilor.
În implementarea programului „Săptămâna verde” este esențială asigurarea unui grad ridicat de implicare a elevilor în proiectarea, derularea și evaluarea activităților de învățare. Cadrele didactice continuă pe tot parcursul anului școlar activitățile cu rezultate pozitive, derulate în cadrul programului „Săptămâna verde”. Programul „Săptămâna verde” contribuie la atingerea obiectivelor educaționale din domeniile știință, tehnologie, inginerie.
Arte și matematică (STIAM), oferind un context semnificativ de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și preșcolarii/elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine, într-un mod atractiv, teoria cu aplicațiile acesteia în viața cotidiană. În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor.”