Recent, NASA a împărtășit cu lumea o serie de vederi uimitoare asupra planetelor noastre, ilustrând o nouă perspectivă asupra apei Pământului printr-o serie de hărți detaliate ale nivelurilor mărilor la scară globală.
Datele colectate de la satelitul Surface Water and Ocean Topography (SWOT) au fost utilizate pentru a crea o animație care redă în mod vizual variațiile înălțimilor suprafeței oceanelor planetei, precum și ale lacurilor și râurilor de apă dulce.
Aceste informații au fost adunate pe parcursul primei orbite științifice complete a SWOT, care a început pe 26 iulie și s-a încheiat pe 16 august, conform unei declarații emise de NASA.
Oamenii de știință sunt deja entuziasmați de datele furnizate de satelit. “Detaliile pe care SWOT le trimite înapoi despre nivelurile mării din întreaga lume sunt incredibile,” a declarat Parag Vaze, managerul proiectului SWOT de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Sudul Californiei.
SWOT a fost lansat în spațiu la data de 16 decembrie 2022, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, de la Complexul de Lansare Spațială-4E de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California. Satelitul de observare a Pământului este o misiune comună între NASA și Agenția Spațială Franceză (CNES).
Pe durata misiunii sale, satelitul — care orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 533 de mile (857 de kilometri) — va măsura înălțimea apei peste 90% din suprafața Pământului la fiecare 21 de zile, documentând schimbările în nivelurile globale ale apei.
“Datele vor avansa cercetarea în efectele schimbărilor climatice și vor ajuta comunitățile din întreaga lume să se pregătească mai bine pentru o lume în încălzire,” a adăugat Vaze.
Noua animație a fost creată folosind date de la instrumentul Ka-band Radar Interferometer (KaRIn) al satelitului. KaRIn constă în două antene separate printr-o structură de 10 metri lungime și este folosit pentru a colecta măsurători ale înălțimii suprafeței prin ricoșarea impulsurilor radar de pe suprafața apei.
Variațiile înălțimii suprafeței mărilor de pe glob sunt documentate în noua animație, inclusiv zonele unde nivelurile apei sunt mai înalte decât media globală a înălțimii mării (reprezentate în roșu și portocaliu), precum și zonele sub media nivelului (reprezentate în albastru). Datele colectate de SWOT oferă una dintre cele mai detaliate și cuprinzătoare vederi asupra apei de pe suprafața Terrei, au spus oficialii NASA în declarație.
“Diferențele de nivel al mării pot sublinia curenții oceanici, precum Gulf Stream care vine de pe coasta de est a SUA sau curentul Kuroshio de pe coasta de est a Japoniei,” au explicat oficialii NASA. “Înălțimea suprafeței mării poate indica de asemenea regiuni cu apă relativ mai caldă — cum ar fi partea estică a Oceanului Pacific Ecuatorial în timpul unui El Niño — deoarece apa se dilată pe măsură ce se încălzește.”