Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre demersurile importante care au fost facute in Romania in ultimii ani de zile, iar asta pentru ca, Alexandru Rafila ne spune ca se construiesc tot mai multe spitale in tara noastra, in multiple judete din tara, ceea ce este o veste excelenta pentru multi dintre romani.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce se intampla din acest punct de vedere in tara, iar asta pentru ca este in continuare nevoie de investitii majore pentru ca sistemul de sanatate sa fie unul care sa indeplineasca cerintele romanilor, dar totul se va realiza in timp.
“Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții. Ca urmare a raportărilor statistice făcute de guvernul anterior şi a unei creşteri care a fost estimată la mai puţin de 5 %.
Iar raportarea a fost de 5,1 %, a fost redus cuantumul alocat României cu 2,1 miliarde de euro. Deci clar că ministerele care aveau fonduri nerambursabile în portofoliu pentru realizarea diverselor obiective de investiţii sau de reformă au fost nevoite să reducă acest buget iar o treime din buget a fost luat de la Sănătate.
Ceea ce însă pot să vă spun şi vă garantez acest lucru, este legat de faptul că toate cele 27 de obiective care au fost incluse iniţial în lista aprobată prin hotărârea Guvernului României, toate vor fi construite. Spitalele în acest moment se construiesc în România, vă rog să mergeţi la Bistriţa, să mergeţi la Baloteşti, să mergeţi la Bacău.
Să mergeţi la Timişoara şi o să constataţi că aceste spitale se construiesc în momentul de faţă. Este clar că lucrurile se întâmplă aş vrea ca acest efort să fie solidar iar investiţiile în sectorul sanitar să fie un obiectiv naţional care să se împlinească. Aceste lucruri se întâmplă,suntem asumaţi, şi nu am pierdut.
Nu a fost niciun fel de pierdere produsă sau cauzată de Ministerul Sănătăţii, a fost o decizie a Comisiei Europene de a reduce finanţarea pentru ţara noastră pentru că raportul creşterii economice pentru anul 2020 a fost diferit faţă de estimat şi pentru 0,1%, sub 5% am fi avut banii în integralitate. Aşa, a fost redus cu 2 miliarde de euro.”