SUA Susține că Hamas are un Centru de Comandă sub Spitalul Al-Shifa

SUA Susține că Hamas are un Centru de Comandă sub Spitalul Al-Shifa

Un oficial american cu cunoștințe despre informațiile de intelligence ale Statelor Unite a dezvăluit că Hamas ar avea un nod de comandă sub spitalul Al-Shifa. Se susține că gruparea folosește combustibil destinat spitalului și că luptătorii săi se adună frecvent în jurul și în interiorul acestuia.

Aceste informații vin după declarațiile făcute duminică de un înalt oficial al Casei Albe, care a menționat că spitalul, cel mai mare din Gaza, nu este folosit doar pentru tratarea civililor.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, a declarat duminică în cadrul emisiunii “State of the Union” de la CNN: “Se poate observa chiar și din raportările publice că Hamas folosește spitalele, alături de multe alte facilități civile, pentru comandă și control, pentru depozitarea armelor și pentru adăpostirea luptătorilor săi. Fără a intra în detalii despre acest spital specific sau acea afirmație anume, acesta este istoricul Hamas, atât istoric, cât și în acest conflict.”

Israelul insistă că este justificat să ia măsuri militare în jurul spitalului, în ciuda criticilor din partea ONU și a altor organizații. Guvernul israelian a anunțat că a creat coridoare de evacuare și a cerut îndepărtarea civililor, oferind în plus combustibil.

Oficialii Hamas și ai spitalului au negat acuzația privind centrul de comandă.

“Nu există niciun motiv pentru care pur și simplu nu putem scoate pacienții de acolo, în loc să lăsăm Hamas să-l folosească ca un centru de comandă pentru terorism, pentru rachetele pe care le lansează împotriva Israelului, pentru tunelurile teroriste pe care le folosesc pentru a ucide civili israelieni”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-un interviu pentru emisiunea “State of the Union” de la CNN.

Netanyahu a adăugat că Israelul “procedează cu grijă când vine vorba de spitale. Dar nu vom oferi imunitate teroriștilor.”