Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen a fost unul dintre dezideratele cele mai importante cu care diverse guverne s-au luptat in ultimii ani, insa de la finalul anului 2022 problema a devenit una tot mai apasatoare, dupa ce Austria a blocat intrarea tarii noastre in Spatiul Schengen, fara sa ofere motive chiar atat de bune.
Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen pare imposibila in acest moment, insa europarlamentarul Victor Negrescu prezinta mai jos cateva dintre variantele posibile, care ar putea aduce totusi tara noastra in sistem in cursul acestui an, chiar daca totul este foarte dificil de realizat, mai ales ca nu doar Austria este o piedica, ci si Olanda.
Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in 2023 are sanse de a se realiza, dar dupa cum puteti vedea si mai jos, vorbim despre angrenaje extrem de complexe care trebuie sa fie puse in miscare pentru ca tara noastra sa fie acceptata, asa ca in ciuda dorintelor noastre, e greu de spus in ce masura ele ar putea fi indeplinite in realitate.
- “Varianta 1, pe care personal o propun și am susținut-o în discuțiile mele de la Viena și cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spațiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE și validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul.
- Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene.
- Varianta 3, evaluată de instituțiile europene, presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect. Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România.”