Marcel Bolos le vorbeste in mod oficial romanilor din toata tara despre o promisiune foarte importanta pe care o face, iar asta deoarece aduce in atentia noastra, a tuturor, faptul ca nu va fi amanata cresterea contributiei la Pilonul 2 de pensii, asa cum a fost stabilit in mod oficial acest pas de catre autoritati.
Marcel Bolos vorbeste deasemenea si despre necesitatea achizitiei de scannere pentru vamile din Romania, astfel incat sa poata fi descoperita mai usor marfa de contrabanda, cu detalii disponibile mai jos pentru toti cei care sunt interesati de informatiile furnizate romanilor in momentul de fata.
“Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu. Problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.
Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare.
Datele o spun foarte clar: lipsa de scanere din punctele de intrare și ieșire din țară aduce un prejudiciu uriaș bugetului de stat. Nu comentez de ce în 2023 în România avem un singur scaner funcțional pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară, în contextul în care anul trecut am avut cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești.
Cert este că eforturile de combatere a contrabandei trec la alt nivel de astăzi. Contractul pentru achiziția a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română este semnat, plata se face din #banieuropeni alocați prin #PNRR. Pe măsură ce le vom avea, vom putea efectua verificări mai detaliate ale mărfurilor care intră și ies din țară, asigurându-ne că bunurile sunt declarate corect și că reducem tentativele de fraudă.
Aceste scanere vor permite o verificare mai rapidă și mai precisă a conținutului mijloacelor de transport, controlul vamal al mărfurilor pentru inspectarea conținutului coletelor și al containerelor se va face fără să mai fie necesară deschiderea lor. Alături de introducerea e-factura, e-sigiliu și introducerea informațiilor telemetrice în sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să lupte în mod real cu evaziunea.”