Oamenii de știință au anunțat recent descoperirea unui imens orificiu coronar în atmosfera Soarelui, de aproximativ 60 de ori mărimea Pământului. Această zonă întunecată, cunoscută sub numele de orificiu coronar, se află în regiunea cea mai exterioară a suprafeței solare, numită coroană.
Descoperirea a fost făcută de Observatorul pentru Dinamica Solară (SDO) al NASA, între 2 și 4 decembrie. Deși denumirea sugerează altceva, orificiile coronare nu sunt de fapt găuri în suprafața Soarelui. Ele sunt regiuni mai reci ale stelei gigantice, care apar mai întunecate în imaginile ultraviolete și cu raze X, comparativ cu regiunile înconjurătoare mai luminoase, mai fierbinți și mai dense. Soarele funcționează ca un magnet uriaș.
Este compus din ceva numit plasmă, un gaz atât de fierbinte încât atomii sunt scindați în ioni cu sarcină pozitivă și electroni cu sarcină negativă, care se pot mișca separat unul de celălalt. Când aceste particule se mișcă rapid, creează câmpuri magnetice care se încurcă între ele și se întorc în Soare.
Totuși, orificiile coronare sunt regiuni ale stelei uriașe unde câmpurile magnetice nu se reîntorc în Soare. În schimb, câmpul magnetic din aceste regiuni curge din atmosfera Soarelui în spațiu, ceea ce înseamnă că sunt mai scăzute în temperatură și densitate.
În ciuda aspectului lor alarmant, orificiile coronare nu reprezintă un motiv de îngrijorare și nu pot fi de fapt observate cu ochiul liber. Experții cred că cel mai recent orificiu coronar observat ar putea conduce la ceea ce se numește o furtună geomagnetică, care poate provoca întreruperi de radio și aurore, care sunt apariții naturale de lumină colorată în cer.
Cu toate acestea, această furtună nu s-a dovedit a fi la fel de puternică pe cât credeau oamenii de știință. Nu se știe exact cât timp va dura orificiul, dar experții spun că acestea pot persista pentru mai mult timp decât o singură rotație a Soarelui, care este de 27 de zile. Regiunea unde a fost descoperit noul orificiu coronar este așteptată să se rotească departe de Pământ în curând.