Ministrul Educatiei: Masurile de ULTIMA ORA Hotarate in Romania, Impactul National al Aplicarii

Ministrul Educatiei Masurile ULTIMA ORA Hotarate Romania Impactul National Aplicarii

Ministrul Educatiei vorbeste despre masurile de ultima ora pe care vrea sa le ia la nivel national in momentul de fata, iar asta pentru ca aduce in atentie ceea ce trebuie sa fie facut pentru finantarea institutiilor de invatamant superior, Ligia Deca acordand o importanta acestui segment al sistemului de invatamant.

Ministrul Educatiei explica mai jos o parte dintre masurile importante care sunt luate de ministerul sau pentru finantarea institutiilor din invatamantul superior, iar asta pentru ca vorbim despre bani care sunt necesari pentru ca toti cei care le urmeaza cursurile, sa aiba si parte de o experienta educationala cat mai buna.

“Sumele stabilite pentru finanțarea de bază și cea suplimentară, provenite de la bugetul Ministerului Educației, sunt evidențiate distinct în contractul instituțional al instituțiilor de învățământ superior. În contract sunt specificate: numărul de studenți (echivalenți unitari) finanțați de la bugetul de stat, pe cicluri de studii și numărul de granturi doctorale finanțate. Contractele instituționale pentru alocarea de fonduri bugetare sunt supuse controlului periodic efectuat de Ministerul Educației (ME).

și Comisia Națională pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). Toate fondurile pentru finanțarea de bază și suplimentară a instituțiilor de învățământ superior de stat sunt considerate ca venituri proprii. Distribuția fondurilor pentru finanțarea instituțională a instituțiilor de învățământ superior din bugetul național pentru anul 2024 este prezentată în Anexa 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie.

Veniturile pentru finanțarea de bază și suplimentară sunt utilizate de instituțiile de învățământ superior în condițiile autonomiei universitare, în vederea realizării obiectivelor care le revin în cadrul politicii statului privind învățământul. Si cercetarea științifică universitară, conform legislației în vigoare. Finanțarea de bază se referă la: cheltuieli de personal (CP): salarii pentru personalul didactic, auxiliar didactic și nedidactic, personal de cercetare implicat în desfășurarea programelor de studii, sporuri, CAS, alte contribuții legale, deplasări interne și internaționale; cheltuieli materiale (CM).

Cheltuieli de întreținere și gospodărie, cheltuieli pentru materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional, cheltuieli cu cercetarea aferente programelor de studii, obiecte de inventar, reparații curente, cărți și publicații, perfecționarea personalului, protocol, protecția muncii etc.; cheltuieli pentru susținerea proiectelor educaționale și de dezvoltare a resursei umane; cheltuieli cu regia instituțiilor de învățământ superior pentru desfășurarea programelor de studii.

În vederea încurajării excelenței în instituțiile de învățământ superior, se constituie la nivel național un fond de finanțare suplimentară a instituțiilor de învățământ superior în valoare, la nivel național, de minimum 33% din suma alocată la nivel național instituțiilor de învățământ superior de stat ca finanțare de bază.”