Austria s-a opus cu vehementa aderarii Romaniei la Schengen, cel putin pana in toamna acestui an, cand Karl Nehammer si Gerhard Karner au ajuns intr-un final sa fie obligati sa renunte la aceasta pozitie, iar un rol extrem de important l-au jucat companiile austriece, dar si situatia politica din Bulgaria, conform KleineZeitung.
Austria are multe companii care investesc in Romania, OMV fiind una dintre cele mai mari, si se pare ca reprezentantii sai au pus presiune pe guvernul lui Karl Nehammer sa accepte aderarea Romaniei la Schengen, iar asta pentru ca de la Bucuresti se punea presiune pe companii cu amenintarea renuntarii acordarii unor drepturi, sau amanarea unor proiecte.
Austria a fost fortata sa accepte aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen si din cauza situatiei politice fragile din Bulgaria, insa si din cauza faptului ca Olanda a renuntat la pozitia sa impotriva bulgarilor, deci Karl Nehammer ar fi ramas singur in Europa impotriva celor 2 tari, asa ca a decis sa mearga pe o alta cale si sa permita aderarea.
“În Austria, cancelarul a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea economiei, care investește mult, în special în România (OMV și gaze naturale). În Bulgaria, guvernul era amenintat cu prabusirea pentru a șasea oară în doi ani și jumătate – de data aceasta din cauza vetoului Schengen.
În martie, Eva Gabriel, membră a UE a lui Nehammer Partidul Popular, trebuia să devină șef al guvernului. În plus, Austria este complet singură cu veto-ul de vineri: Olanda și-a ridicat rezerva. În culise, în discuții au fost implicați și președintele federal Alexander Van der Bellen, ministrul de externe Alexander Schallenberg, vicecancelarul Werner Kogler și nivelul UE.”