Ministrul Economiei a facut un anunt oficial extrem de important, prin care ne aduce in imediata atentie o serie de hotarari de ultima ora cu privire la strategia economica a Romaniei, una care se bazeaza pe industrie, deci vorbim despre masuri menite sa contribuie la cresterea veniturilor la bugetul de stat.
Ministrul Economiei explica mai jos ceea ce presupune aceasta strategie pe care se va baza statul roman in perioada 2023 – 2027, iar asta pentru ca Romania are nevoie de o crestere a nivelului industrializarii, iar autoritatile par sa se gandeasca la gasirea de solutii pentru indeplinirea acestui obiectiv important.
“Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a publicat în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027. Documentul programatic are dublu scop, respectiv cel de a defini viziunea națională asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internațional și acela de a propune intervenții de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală și verde.
Totodată, planul de acţiune propune priorități și acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reunește măsurile și răspunsurile pe care autoritățile cu responsabilități și atribuții cu impact asupra industriei naționale le pot adopta pentru a răspunde amenințărilor sau oportunităților identificate în document.
Strategia industrială a României a fost elaborată într-un context în care câștigă tot mai mult teren ideea necesității unei intervenții publice agregate în jurul definirii unei noi politici industriale în context internațional și european. Capacitatea guvernelor de a direcționa activitățile în domeniul industrial se concretizează în principal prin două căi. Oferirea de granturi/sprijin financiar pentru entitățile industriale în vederea susținerii activităților acestora; ii. reglementarea și dirijarea în sens strict a sectoarelor industriale.
Documentul de strategie industrială propune o analiză a situației actuale, a principalelor probleme/riscuri cu impact asupra industriei naționale, propunând măsuri care se încadrează în cele două tipuri de intervenție publică. Economia României funcționează într-un context de provocări majore. Războiul din Ucraina produce de mai mult de un an efecte tangibile asupra industriei românești prin creșterea constantă a prețurilor la energie.
În același timp, procesul la nivel european de transformarea către neutralitatea climatică oferă oportunități pe termen mediu și lung, dar provoacă și costuri mari pentru industrie și angajații săi în timpul tranziției. Efectul conjugat al acestor două procese a condus la apariția sau accelerarea unor fenomene care vor avea un impact major asupra industriei naționale pe un orizont lung de timp.”