Simona-Bucura Oprescu: Actiunile de ULTIMA ORA ale Ministerului Muncii Inainte de Anul Nou 2024 in Romania

Simona-Bucura Oprescu Actiunile ULTIMA ORA Ministerului Muncii Inainte Anul Nou 2024 Romania

Simona-Bucura Oprescu aduce in imediata atentie a milioane de romani actiunile de ultima ora ale ministerului Muncii, derulate in Romania inainte de Anul Nou 2024, iar asta pentru ca mai jos ni se prezinta o campanie nationala de control derulata la centrele rezidentiale de servicii sociale din toata tara.

Simona-Bucura Oprescu explica mai jos ce fel de nereguli au fost descoperite in cadrul acestor centre, dar si ce fel de amenzi au fost aplicate de catre autoritatile din Romania, fiind oferite multe explicatii de catre ministrul Muncii cu privire la ceea ce a fost descoperit in tara noastra, si ceea ce este realizat.

“Inspecția Muncii a derulat o campanie națională de control în centrele rezidențiale de servicii sociale, campanie dispusă prin ordin al Ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. Controalele s-au desfășurat în perioada 27.10.2023 – 15.12.2023.  „Din prima zi de mandat am cerut zero toleranță la încălcarea drepturilor persoanelor cazate în centre de asistență socială și zero toleranță cu privire la munca nedeclarată.

Angajații, cât și beneficiarii centrelor de asistență socială să aibă condiții optime de lucru, respectiv de trai. Siguranța și securitatea în aceste centre nu sunt negociabile”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale. La nivel național au fost făcute 1.660 de controale, fiind aplicate 1.193 de sancțiuni contravenționale, dintre care 374 în domeniul relațiilor de muncă și 819 privind securitatea și sănătatea în muncă.

Au fost acordate și 995 de avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.313.900 de lei, dintre care 1.015.900 de lei în domeniul relațiilor de muncă. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă: utilizarea muncii nedeclarate, în principal prin neîncheierea contractului individual de muncă, anterior începerii activității.

Nerespectarea obligației legale de a ține evidența timpului de muncă; încălcarea dispozițiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă, necompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător sau neacordarea sporului corespunzător la salariu, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă; neacordarea repausului săptămânal; declararea unui număr mai mic de ore lucrate față de situația reală.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul securității și sănătății în muncă: lipsa verificărilor periodice ale centralelor termice, lifturilor și altor echipamente similare; nu au fost realizate planurile în caz de pericol în sensul că nu sunt desemnați lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor și beneficiarilor, nu s-au asigurat stingătoare de incendiu, trusele de prim ajutor aveau consumabile expirate și incomplete.”