Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a decis sa anunte in mod oficial o serie de masuri cu privire la posturile din sistemul de sanatate, iar asta pentru ca aduce in atentia a milioane de oameni ceea ce ar trebui sa stie cu privire la felul in care gandeste Guvernul Romaniei gestionarea situatiei actuale.
“Am finalizat atât noi, cât şi Ministerul Dezvoltării, care are responsabilitatea spitalelor care ţin de autorităţile locale – noi avem responsabilitatea spitalelor care sunt subordonate Ministerului Sănătăţii – am finalizat noi memorandumuri pentru deblocarea posturilor. Mâine le vom discuta la sediul Ministerului Finanţelor şi sper ca în cel mai scurt timp Guvernul să aprobe aceste memorandumuri, încât până la sfârşitul lunii februarie aceste posturi să poată să fie efectiv ocupate. Ştiţi bine că există o anumită procedură, trebuie scoase la concurs şi ulterior, într-un interval de 30 de zile se poate susţine concursul pentru aceste posturi.
Noi am făcut aceste memorandumuri şi în cursul anului trecut, doar unul de la Ministerul Sănătăţii a fost aprobat, cel de la Ministerul Dezvoltării, care are majoritatea posturilor libere din sistemul de sănătate, nu a fost aprobat de Ministerul de Finanţe. Cred că de data aceasta situaţia este clară pentru toată lumea. Există declaraţia publică a domnului prim-ministru de la şedinţa de guvern de săptămâna trecută, care a afirmat foarte clar că aceste posturi vor fi deblocate. Este vorba în primul rând de posturile pentru medici, pentru asistenţii medicali, dar şi pentru personalul auxiliar care deserveşte unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească.
Ministerul de Finanţe a mai lansat şi săptămâna trecută nişte cifre. Aş prefera să discutăm, să analizăm solicitările din partea spitalelor şi, în funcţie de posibilităţi, dar şi de nevoile sistemului de sănătate, să luăm o decizie documentată şi responsabilă. N-aş vrea să fac comentarii legate de numărul de posturi care trebuie scoase la concurs. Sigur că e nevoie mare de medici, dar trebuie şi alte categorii profesionale incluse, pentru că medicii nu lucrează singur.”