Ministrul Sanatatii confirma eforturile mari pe care Guvernul Romaniei le face in momentul de fata pentru sistemul de sanatate, iar asta deoarece Alexandru Rafila explica mai jos cum sunt gandite solutiile pentur rezolvarea problemelor salariale pe care angajatii din sistemul de sanatate le au in momentul de fata.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea mai jos si despre transferul unor unitati medicale in subordinea ministerului sau, insa si despre situatia cazurilor de rujeola, aceasta fiind una serioasa in continuare, din cauza numarului mic de copii care sunt vaccinati impotriva acestui virus grav.
“Eu am răspuns puțin mai devreme și colegului dvs. referitor la competențele Ministerului Sănătății în ceea ce privește majorările salariale. Știți bine că există Ministerul Muncii, care nu vreau în niciun fel să se înțeleagă că e o derobare de responsabilitate, dar discuțiile trebuie făcute totdeauna cu instituțiile care au responsabilitatea, de exemplu, a măririlor salariale.
Cum spuneam, sunt categorii care într-adevăr, în sistemul de sănătate, sunt defavorizate, personalul TESA din spitale. Nu cred că o majorare generală de 20% este una corectă. Trebuie însă judecat de la categorie la categorie, încât să existe o reechilibrare, dacă vreți, a nivelelor de salarizare în rândul personalului care lucrează în sistemul de sănătate.
Nu facem, nu, nu, nu. Transferurile… Deci, încă o dată, e o neînțelegere probabil. Fiecare unitate sanitară, indiferent de subordonare, funcționează pe baza unor contracte de prestări de servicii medicale, casele de asigurări de sănătate. Nu cu Ministerul Sănătății, da? Noi nu avem nici în proprietate aceste spitale.
Evident că, pe măsură ce numărul de persoane, cohorta de copii nevaccinaţi este consistentă, şi transmiterea în comunitate continuă. Nu s-a terminat transmiterea, chiar dacă, în urma campaniilor desfăşurate, sunt câteva zeci de mii de copii care au fost recuperaţi la vaccinare în această perioadă. Sunt trei decese, ăsta este adevărul. Chiar discutam puţin mai devreme cu cineva despre utilitatea vaccinării, discutam despre vaccinarea unui copil, nu este vorba doar de prevenirea rujeolei.
Pentru că vaccinul care se administrează previne trei boli: rujeolă, rubeolă şi oreion. Prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli, de exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate, dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung şi lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea.”