Frauda de 25 de Milioane de Dolari, Cum a fost Furata o Companie din Hong Kong

Frauda de 25 de Milioane de Dolari, Cum a fost Furata o Companie din Hong Kong

O companie multinațională din Hong Kong a căzut victimă unei fraude sofisticate, pierzând 25,5 milioane de dolari (200 de milioane HKD) în urma unei convorbiri video false, orchestrate cu ajutorul inteligenței artificiale. Potrivit relatărilor difuzate de postul public de televiziune RTKH și ziarul South China Morning Post, un angajat a fost înșelat să transfere fonduri masive în conturile greșite.

Evenimentul a început când angajatul, un grefier al companiei, a fost invitat luna trecută la o videoconferință de către o persoană care părea a fi directorul financiar al companiei. În timpul întâlnirii, grefierul a fost întâmpinat de voci și imagini ce păreau a aparține colegilor săi, fiind instruit să efectueze 15 tranzacții în valoare totală de 200 de milioane HKD către cinci conturi bancare locale. Abia după conversația cu șeful companiei, angajatul și-a dat seama că a fost victima unei înșelătorii.

Baron Chan Shun Ching, superintendent adjunct în cadrul unității de Cyber Security a poliției din Hong Kong, a explicat în cadrul unei conferințe de presă: „Credem că fraudatorul a descărcat în prealabil videoclipuri și apoi a folosit inteligența artificială pentru a adăuga voci false în conferința video.”

Deepfake-urile, reprezentând imagini, videoclipuri sau înregistrări audio modificate cu ajutorul tehnologiei, devin o amenințare tot mai mare. „În trecut, presupuneam că aceste escrocherii implică doar două persoane în situații față în față, dar acest caz arată că fraudatorii pot folosi tehnologia AI și în întâlniri online, cu mulți participanți, ceea ce necesită o vigilență crescută,” a adăugat Chan.

Avertismentele vin într-un moment în care reglementatorii din SUA au semnalat luna trecută o creștere alarmantă a prevalenței deepfake-urilor, precum utilizarea AI pentru a imita o voce de nepot/nepoată cerând bani buniciilor sau videoclipuri false cu directori executivi ai companiilor făcând anunțuri care pot influența piața de acțiuni. Forumul Economic Mondial a clasat recent informațiile false generate de AI ca fiind un risc major pentru economia globală.

În contextul temerilor legate de un „tsunami de dezinformare” anticipat de experții în inteligență artificială pentru alegerile prezidențiale din SUA din acest an, incidentul subliniază necesitatea unei vigilențe sporite. Mai mult, urmărind imaginile deepfake explicit cu Taylor Swift care au devenit virale luna trecută, senatorii bipartizani au introdus un proiect de lege pentru a penaliza răspândirea „falsurilor digitale”.

Această fraudă subliniază vulnerabilitățile emergente în era digitală și necesitatea unei abordări pro-active pentru a proteja atât companiile cât și indivizii de riscurile asociate cu tehnologiile AI în evoluție.