Austria a facut Romania sa sufere timp de peste 1 deceniu cu veto-urile sale pentru aderarea la Schengen, insa ultimul an a adus putina suferinta si pentru guvernul lui Karl Nehammer, dupa ce tara noastra a decis sa blocheze acreditarea ofiterilor austrieci in cadrul structurilor NATO din Europa, tocmai pentru a forta ridicarea veto-ului de aderare.
Austria n-a fost prea multumita de aceasta decizie a Romaniei, dar desigur ca nu a avut de ales in vreun fel, asa ca a hotarat sa permita aderarea Romaniei la Schengen, chiar daca doar pentru trafic pe calea aerului, insa asa ofiterii armatei austriece au primit in sfarsit acreditari pentru a putea participa la intalnirile pe care ofiterii NATO le au in Europa.
Austria a salutat decizia Romaniei de a permite reintegrarea ofiterilor sai in structurile NATO, chiar daca inca refuza sa permita aderarea Romaniei la Schengen in totalitate, fara controale la granitele terestre, insa poate ca excluderea sa din sedintele NATO n-a fost o idee rea, avand in vedere apropierea pe care o are fata de Rusia.
“Austria a jucat întotdeauna un rol constructiv ca parte integrantă a arhitecturii europene de securitate în cooperare în cadrul Parteneriatului pentru Pace și acest lucru ar trebui să fie valabil și în viitor. De zeci de ani, Austria lucrează la operațiuni de menținere a păcii și securității ca parte a managementului crizelor internaționale.
Si, raportat la numărul de locuitori, aduce o contribuție semnificativă, peste medie. Imediat ce administrarea acreditării va fi finalizată, ofițerii își vor putea ocupa cât mai curând locurile de muncă în structurile NATO. cei doi ofițeri de la Comandamentul Forțelor Comune Aliate ale NATO din Brunssum, Țările de Jos, și Mons, Belgia.”