ECDC, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a publicat cele mai recente rapoarte epidemiologice anuale care fac lumină asupra stării infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Uniunea Europeană/Spațiul Economic European (UE/SEE).
ECDC spune ca descoperirile dezvăluie o creștere îngrijorătoare a cazurilor de sifilis, gonoree și chlamydia, indicând o nevoie presantă de conștientizare sporită a transmiterii ITS și nevoia de a îmbunătăți prevenirea robustă, accesul la testare și tratament eficient pentru a aborda această provocare de sănătate publică.
ECDC transmite oficial ca, in 2022, numărul cazurilor raportate a cunoscut o creștere semnificativă față de anul precedent, cazurile de gonoree crescând cu 48%, cazurile de sifilis cu 34% și cazurile de chlamydia cu 16%. În plus, au crescut substanțial și cazurile de limfogranulom venereu (LGV) și sifilis congenital (cauzat de transmiterea de la mamă la făt). Aceste tendințe subliniază necesitatea urgentă de acțiuni imediate pentru a preveni transmiterea ulterioară și pentru a atenua impactul ITS asupra sănătății publice.
Directorul ECDC, Andrea Ammon, și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la creșterea ratelor ITS, declarând: „Abordarea creșterilor substanțiale a cazurilor de ITS necesită o atenție urgentă și eforturi concertate. Testarea, tratamentul și prevenirea se află în centrul oricărei strategii pe termen lung. Trebuie să acordăm prioritate. educație pentru sănătatea sexuală, extinderea accesului la serviciile de testare și tratament și combaterea stigmatizării asociate cu ITS.
ECDC Transmite un AVERTISMENT de Ultim Moment pentru Milioane dintre Europeni
ECDC sustine ca inițiativele de educație și conștientizare sunt vitale pentru a împuternici persoanele să facă alegeri informate cu privire la sănătatea lor sexuală. Promovarea utilizării consecvente a prezervativului și încurajarea dialogului deschis despre ITS poate ajuta reduce ratele de transmisie.” Având în vedere creșterea numărului de cazuri de ITS în Europa, persoanele ar trebui să ia măsuri proactive pentru a se proteja pe ei înșiși și pe partenerii lor.
Testarea pentru ITS, în special pentru acele persoane cu parteneri sexuali noi sau multipli, este esențială pentru depistarea precoce și tratamentul prompt. Având în vedere că unele dintre aceste infecții pot fi asimptomatice și transmise în continuare fără cunoștințe, este important ca partenerii sexuali să fie testați înainte de a face sex fără prezervativ.
ECDC recomanda ca dacă cineva suspectează că ar fi contractat o ITS, ar trebui să solicite imediat sfatul medicului, deoarece tratamentul în timp util este vital pentru prevenirea transmiterii ulterioare și a potențialelor complicații ale bolii. Deși infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea și sifilisul, sunt tratabile, ele pot duce totuși la complicații grave de sănătate dacă nu sunt tratate.
Acestea includ, printre altele, boala inflamatorie pelvină sau durerea cronică. În plus, chlamydia și gonoreea pot duce la infertilitate, în timp ce sifilisul poate provoca probleme neurologice și cardiovasculare. Infecția cu sifilis netratată în timpul sarcinii poate duce la rezultate adverse grave la copii.