Ministrul Educatiei anunta in mod oficial investitii de ultim moment de sute de milioane de euro in Romania, iar asta pentru ca in atentia tuturor romanilor este adus ceea ce ar trebui sa stie cu privire la proiectul 4E-Education, cadrul de referinta national pentru competentele digitale in invatamantul preuniversitar.
Ministrul Educatiei anunta investitii de 464 de milioane de LEI, prin PNRR, pentru acest proiect care vizeaza toate scolile din Romania, beneficiile urmand a fi resimtite la nivel national prin cresterea calitatii educatiei, dar si a sanselor de angajare a elevilor care urmeaza sa termine cursurile unitatilor de invatamant.
“Legea învățământului preuniversitar prevede că toate „Evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital începând cu anul școlar 2027 – 2028”. Proiectul „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)” marchează implementarea Cadrului de Referință Național privind Competențele Digitale pentru Învățământul Preuniversitar.
Această inițiativă se bazează pe principiile stabilite în documentul-cadru, având ca scop îmbunătățirea competențelor digitale ale elevilor de la nivel primar și gimnazial. Astfel, prin dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut, proiectul se aliniază la obiectivele Planului de Acțiune pentru Educația Digitală (2021-2027), incluzând dezvoltarea infrastructurii, a conectivității și a echipamentelor digitale.
Proiectul este finanțat cu un buget total de 464.776.991,00 lei, dintre care 390.568.900,00 lei reprezintă valoarea eligibilă din PNRR, completată de contribuția națională reprezentând TVA. Proiectul este parte a Pilonului VI: Politici pentru noua generație, Componenta 15: Educație, Investiția 15: Școala online: Dezvoltarea platformei de evaluare și realizarea de conținut digital.
Implementarea proiectului va genera o serie de beneficii tangibile la nivel național, inclusiv creșterea calității educației care va duce la creșterea șanselor de angajare a elevilor, după finalizarea studiilor, datorită competențelor și cunoștințelor dobândite (inclusiv competențe digitale și competențe legate de sustenabilitate și mediul înconjurător).
Acest rezultat implică pregătirea lor nu doar pentru piața muncii actuală, ci și pentru viitoarele provocări și oportunități de carieră, în special în sectoarele care promovează dezvoltarea durabilă și tehnologiile verzi, având contribuții în dezvoltarea tehnologică și un impact pozitiv asupra dezvoltării socio-economice a țării. Implementarea proiectului „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)” vine cu o contribuție semnificativă către promovarea unui viitor verde.
Prin integrarea educației digitale și a resurselor educaționale deschise, care accentuează competențele verzi, proiectul pregătește elevii pentru o economie sustenabilă și responsabilă din punct de vedere ecologic. Proiectul „e-Evaluare, e-Examinare în Educație (4E-Education)” reprezintă un pas important în direcția modernizării și digitalizării sistemului educațional românesc, asigurând accesul echitabil și unitar al tuturor elevilor și cadrelor didactice la resurse educaționale de înaltă calitate.”