Ministrul Educatiei anunta ordin oficial de ultim moment, care are menirea de a aplica in scolile din toata tara o serie de hotarari extrem de importante, Ligia Deca dorind ca programul “Masa Sanatoasa” sa fie monitorizat in baza unor indici de eficienta si de impact, pentru a se verifica eficacitatea sa in tara.
Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce urmeaza sa puna in aplicare acest ordin pentru scolile din toata Romania in care se desfasoara programul “Masa Sanatoasa”, iar asta pentru ca in baza lor ar putea fi decisa continuarea programului, sau poate chiar oprirea finantarii pentru acestuia, daca nu ar avea impact.
“Am lansat în consultare publică proiectul de ordin privind aprobarea indicatorilor de eficiență și de impact ai Programului Național „Masă sănătoasă”. În document veți găsi modele de rapoarte, grile de monitorizare și chestionare, menite să ofere sprijin școlilor. Pentru monitorizarea și evaluarea implementării programului, precum și pentru stabilirea măsurilor necesare pentru remedierea deficiențelor apărute în derularea acestuia, am stabilit indicatori de eficiență și de impact.
Indicatorii de #eficiență evaluează măsura în care calitatea produselor, a serviciilor alimentare și gradul de satisfacție a beneficiarilor programului au fost atinse, cu resursele alocate. Indicatorii de #impact se referă la evaluarea pe termen mediu și lung a beneficiilor implementării Programului național „Masă sănătoasă”. Programul Național „Masă sănătoasă” (PNMS) se desfășoară pe perioada cursurilor anului școlar.
Pentru beneficiarii direcți din învățământul preuniversitar, având ca scop sprijinirea accesului la educație al tuturor copiilor, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional, întărirea stării de bine și dezvoltarea igienei muncii intelectuale a preșcolarilor și elevilor, precum și prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea.
Implementarea Programului Național „Masă sănătoasă” contribuie la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, precum adoptarea unei diete diversificate, echilibrate și sănătoase, respectiv sustenabile – precum reducerea risipei alimentare, reducerea cantității de deșeuri, colectarea și valorificarea deșeurilor alimentare. Pentru monitorizarea și evaluarea implementării Programului Național „Masă sănătoasă”, precum și pentru stabilirea măsurilor necesare pentru remedierea deficiențelor apărute în derularea acestuia, Ministerul Educației stabilește indicatori de eficiență și de impact.
Calitatea produselor și a serviciilor oferite pentru implementarea Programului Național „Masă sănătoasă” este apreciată pe baza unui set de instrumente, alcătuit din: a) Grilă de monitorizare a calității produselor și a serviciilor oferite la nivelul unității de învățământ; b) Chestionar de satisfacție cu privire la calitatea produselor și a serviciilor – pentru elevi; c) Chestionar de satisfacție cu privire la calitatea produselor și a serviciilor – pentru părinți/reprezentanți legali.”