Ministrul Sanatatii anunta dispozitiile oficiale de ultim moment, care sunt necesare pentru milioane de romani din intreaga tara, mai exact Alexandru Rafila vorbeste mai jos despre o Hotarare de Guvern pentru aprobarea unei cotizatii care trebuie platita de tara noastra pentru cooperare internationala.
Minsitrul Sanatatii spune ca Agentia Nationala de Transplant trebuie sa fie interconectata cu alte institutii internationale similare, pentru cooperare in ceea ce priveste transplanturile, iar Alexandru Rafila spune ca trebuie platita o taxa pentru aceasta interconectare, astfel incat romanii sa poata primi organe si din alte tari.
“Deși are atribuții în cooperarea cu instituții internaționale similare, Agenția Națională de Transplant nu poate încheia acorduri și memorandumuri prin care să fie îmbunătățit schimbul internațional de organe în vederea transplantului deoarece nu poate plăti anual cotizații și taxe. Dacă s-ar încheia acorduri și memorandumuri prin care să fie îmbunătățit schimbul internațional de organe, ar crește șansele pacienților români de a beneficia de proceduri de transplant.
Pentru a fi membru al rețelelor – de exemplu al platformei FOEDUS-EOEO de schimb de organe pentru pacienții mari urgențe din transplant – este necesară uneori achitarea de către Agenție a unei cotizații ori a unei taxe. Fiind o instituție finanțată integral de la bugetul de stat, singura resursă financiară este reprezentată de bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
Conform art. 143 alin. (81) şi (9) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi competările ulterioare, Agenţia Naţională de Transplant poate plăti anual cotizaţii şi taxe, în vederea realizării interconectării cu instituţii similare internaţionale şi/sau cu organizaţii internaţionale de schimb de organe iar cuantumul acestora se aprobă anual prin Hotărâre a Guvernului.
Cuantumul cotizației pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale şi/sau cu organizaţii internaţionale de schimb de organe, în anul 2024 este stabilit la suma de 1000 euro. Prin proiectul european Joint Action FOEDUS EU GA20122101 (Facilitating exchange of organs donated in EU member states, desfăşurat în perioada 2013 – 2016) – la care România a participat având ca partener implicat în proiect Institutul Clinic Fundeni.
Si experţi din cadrul Agenției Naționale de Transplant, a fost creată o platformă IT pentru schimbul internaţional de organe cu ajutorul căreia se pot oferi/accepta organe între ţările membre. Partener pe această platformă este Agenţia Naţională de Transplant, singura instituţie abilitată în România pentru aprobarea exportului şi/sau importului de organe în vederea efectuării unor proceduri de transplant, împreună cu celelalte autorităţi competente din Europa membre FOEDUS.”