Ministerul Apararii vorbeste in mod oficial despre activitatile oficiale de ultim moment, desfasurate de catre militarii romani in aceasta perioada, iar asta pentru ca intr-o prima faza ni se vorbeste despre exercitiile militare care au avut loc in colaborare cu armata SUA, dar si despre concursul maraton international din Portugalia.
Ministerul Apararii detaliaza inclusiv instructia alpina facuta de catre scafandrii Romani pe teritoriul tarii, acestia participand la un program care s-a derulat in zonele montane, totul fiind facut in scopul de a pregti militarii pentru orice fel de situatii in care ar putea fi nevoiti sa participe la operatiuni reale.
“Instruire în comun Romania – SUA! În ultimele 2 săptămâni, militari americani din cadrul Diviziei 101 Aeropurtată s-au instruit împreună cu structurile de cercetare ale Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” pe timpul desfăşurării taberei de instrucție la munte iarna, în raionul Diham. Activitatea de pregătire în comun a contribuit la dezvoltarea interoperabilității în ceea ce priveşte tehnicile, tacticile şi procedurile aplicate de militarii celor două armate.
În perioada 22-24 martie, a avut loc, în regiunea Mafra/Torres Vedras din Portugalia, a doua ediție a concursului de maraton montan “Military Running Challenge”, organizat sub egida Consiliului Internațional al Sportului Militar (CISM), la care au participat sportivi militari din 6 țări membre ale CISM (ROU, POR, GBR, FRA, CYP și ESP). Sportivii Armatei României s-au impus la masculin, la individual, unde au cucerit locul I prin lt. Mitrică Leonard și locul II prin plt. maj. Damian Bogdan.
De asemenea, delegația României s-a clasat pe locul I la echipe masculin și locul III la echipe feminin. Curaj, pregătire fizică, pregătire psihică, perseverență, instrucție colectivă izolată într-un mediu alpin. Despre asta a fost vorba în perioada 11.03 – 22.03.2024, în munții Parâng, la baza didactică „Virgil Teodorescu” aparținând Universității Naționale de Educație Fizică și Sport București.
Acest modul de instrucție alpină a fost executat de către scafandri de luptă din cadrul Cursului de formare, pregătire și antrenare scafandri și de către scafandri de luptă din cadrul Divizionului 175 Nava Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat”. Deșteptarea, echiparea sumară, înviorarea, pregătirea fizică în teren variat, sunt doar câteva dintre activitățile pe care luptătorii le-au realizat.
Programul de instruire s-a axat pe instrucția schiului. Militarii au învățat modul de comportare în situații de avalanșă, utilizarea eficientă a tehnicilor de deplasare pe schiuri, procedee de coborâre a pantelor, trecerea denivelărilor, rupturilor și a racordurilor de pantă pe schiuri. Toate aceste deprinderi au ajutat la realizarea cu succes a marșului de instrucție.”