Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre deciziile de ultim moment luate cu privire la problemele grave din scolile din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca a fost prezenta la o conferinta din Senatul Romaniei legata de rezolvarea problemelor de violenta din scolile tarii, ele fiind intalnite tot mai des.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce fel de masuri trebuie sa fie luate pentru ca elevii romani sa poata invata in siguranta in unitatile de invatamant din tara, separat vorbind inclusiv despre cererile de finantare pentru runda a II-a a PNRAS, de care vor beneficia multe unitati de invatamant din intreaga tara.
“Ieri, la conferința ,,Siguranța în mediul educațional și responsabilitatea juridică“, organizată de Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din cadrul Senatului României, am putut să ascult nevoile elevilor și ale părinților în ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței. Suntem cu toții de acord: școala trebuie să fie un mediu sigur pentru toată lumea.
În discuțiile pe care le-am avut cu profesorii, în timpul vizitelor mele în școli, primul lucru pe care mi l-au spus a fost că nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu un caz grav de violență. De aceea, am elaborat și am scos în consultare publică încă din vara trecută Procedura privind managementul cazurilor de violență, care a intrat în vigoare la începutul acestui an școlar. În luna martie s-au reluat sesiunile de formare a directorilor privind aplicarea acestei proceduri.
De asemenea, am solicitat inspectorilor școlari să inițieze discuții cu Direcțiile Generale de Asistență Socială şi Protecția Copilului și Birourile de Siguranță Școlară, în vederea îmbunătățirii colaborării dintre instituții. Este suficient ? Nu! Este nevoie de instalarea camerelor video în școli, de sancțiuni adecvate faptelor, de raportarea corectă a cazurilor, de mai mulți consilieri școlari și formarea profesorilor. Pentru aceste acțiuni am obținut finanțări europene și am propus noi modificări legislative.
Angajamentul meu și al Ministerului Educației de a face ca școala să fie un mediu sigur rămâne ferm. Mulțumesc doamnei președinte Monica Anisie pentru organizarea acestei întâlniri și ministrei justiției, Alina Gheorghiu, pentru că susține predarea noțiunilor de educație juridică în școli. Acestea îi ajută pe copii nu doar să-și cunoască drepturile, ci și să înțeleagă gravitatea și consecințele faptelor lor.
Am publicat lista finală a cererilor de finanțare declarate eligibile/neeligibile, după soluționarea contestațiilor în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și a eligibilității, din cadrul apelului „Schema de granturi PNRAS Runda a II-a (seria a II-a)”. Le mulțumim tuturor celor care au depus proiecte!”