Ministrul Educatiei a facut 2 anunturi noi oficiale de ultim moment, aducand in atentia a milioane de elevi, profesori si parinti, in primul rand un nou proiect pe care Ligia Deca il vrea adoptat pentru a-i pregati pe profesorii din scoli pentru agricultura, mai exact sa-i investe pe tinerii Romaniei cum sa o faca in mod corect.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre un apel pentru modernizarea infrastructurii universitare din Romania, pentru a se crea un spatiu academic echitabil pentru studentii romani, iar pentru asta, Ligia Deca pune la bataie nu mai putin de 116 milioane de euro, dupa cum puteti vedea si mai jos.
“Evaluarea calitativă a proiectelor depuse în cadrul apelului „Modernizarea infrastructurii universitare pentru un spațiu academic echitabil” s-a finalizat! Regăsiți, în linkul din primul comentariu, rezultatele evaluării! Le mulțumim tuturor celor care au depus proiecte! Alocăm peste 116 milioane de euro pentru modernizarea căminelor, a cantinelor și a spațiilor de recreere și lectură în campusurile universitare.
Am pus în consultare publică Ghidul solicitantului privind apelul de proiecte „Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol”! Alocăm 600.000 de euro pentru formarea cadrelor didactice din liceele cu profil agricol, apelul de proiecte fiind complementar celui deja lansat, pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare. Solicitanți eligibili sunt instituțiile de învățământ superior de științe agronomice si medicină veterinară/științele vieții acreditate, de stat și particulare.
Agricultura joacă un rol crucial în asigurarea necesarului de alimente pentru umanitate, iar conform estimărilor Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (CEDEFOP), cele mai multe noi locuri de muncă create până în 2030 vor fi destinate lucrătorilor calificați în agricultură și pescuit. Astfel, se preconizează că peste 20% din totalul locurilor de muncă care vor fi create vor fi din domeniul agricol, ceea ce subliniază importanța pregătirii unei forțe de muncă calificate pentru a răspunde acestei cereri în creștere.
Pentru a susține această tendință, este esențial să se investească în sistemul de educație agricolă, pentru a-l face sustenabil și adaptat nevoilor actuale. Îmbunătățirea infrastructurii educaționale și asigurarea materialelor didactice, precum și creșterea capacității liceelor agricole de a oferi o formare și practică de calitate reprezintă două dintre elementele-cheie pentru a atinge dezideratul unui sistem de învățământ agricol de calitate.
Prin Investiția 7 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se urmărește întocmai îmbunătățirea sistemului educațional agricol, atât prin dotarea unităților de învățământ cu echipamente și materiale didactice, cât și prin formarea cadrelor didactice. Prin prezentul apel de proiecte se vizează a doua componentă a Investiției 7, anume dezvoltarea de programe de formare continuă și formarea cadrelor didactice.”