Ministrul Educatiei a publicat o serie de mesaje oficiale de ultim moment pentru elevii si profesorii din Romania, Ligia Deca vorbind despre o vizita pe care a facut-o impreuna cu ministrul Justitiei, intalnindu-se cu elevii din Arges si profesorii care ii ajuta sa parcurga curicula scolara anuala a sistemului de invatamant.
Ministrul Educatiei explica mai jos ce s-a intamplat in cadrul vizitelor din Arges, insa separat de asta, ni se aduce in atentie si metodologia pentru CNATDCU, dar si felul in care sunt alesi membrii care fac parte din aceasta comisie extrem de importanta pentru sistemul de invatamant din Romania.
“A fost o mare bucurie să ajung din nou la Colegiul Național Pedagogic “Carol I” din Câmpulung, de data aceasta împreună cu ministra justiției, Alina Gorghiu! Această școală păstrează, prin arhitectură, prin grija cu care sunt amenajate spațiile interioare și mai ales prin profesionalismul oamenilor ei standarde ce sunt reper pentru întreaga comunitate educațională din județ! M-am întâlnit aici și cu directorii școlilor din Câmpulung și din zonele apropiate.
Am povestit despre măsurile privind reducerea violenței în școli și despre cât este de important să ne unim în efortul de a face din școală un mediu cât mai sigur. Mulțumesc pentru preocuparea pentru binele școlii și pentru discuția onestă! Vă sunt alături! Prima oprire #ÎnVizităLaArgeș: Liceul Tehnologic Constructii de Masini Mioveni!
Liceul este printre primele din țară unde funcționează învățământul dual, iar faptul că dispune deja de 6 ateliere de pregătire practică dotate cu echipamente moderne este o bună premisă pentru un învățământ de calitate și pentru dezvoltarea învățământului dual. De altfel, această formă de învățământ se va generaliza din anul 2029. Mai mult, noua Lege a educației prevede ruta completă de învățământ dual: tinerii vor putea să-și continue specializarea în învățământul superior!
Principiile care stau la baza selecției membrilor CNATDCU sunt: transparența, evitarea incompatibilităților și a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic, asigurarea reprezentativității profesionale și instituționale. Profilul membrilor CNATDCU trebuie să răspundă următoarelor cerințe minimale.
Experiență proprie de cercetare științifică, recunoscută la nivel național/internațional, dovedită și validată prin realizări specifice și prin îndeplinirea standardelor minimale naționale pentru abilitarea în domeniu; capacitate de analiză obiectivă; integritate profesională; să nu fie demnitari sau membri ai structurilor de conducere ale partidelor politice (pentru mandatul 2024-2028, acest aspect este luat în calcul la toate nivelurile structurilor anterior menționate). Ulterior datei de 28.04.2024, Ministerul Educației va publica lista celor înscriși pentru comitetele de selecție.”