Ministrul Sanatatii aduce in imediata atentie a milioane de romani 3 anunturi oficiale de ultim moment, care evidentiaza masurile pe care Alexandru Rafila vrea sa le puna in ractica in tara, primele 2 vizand investitii foarte importante in unitati medicale din Timisoara si Bistrita-Nasaud, un total de aproape 1.4 miliarde de LEI fiind alocati prin PNRR de Guvernul Romaniei.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea inclusiv despre situatia de la Spitalul Pantelimon, acolo unde acuzatiile privind uciderea unor pacienti au aparut in urma unui conflict intern intre cadrele medicale, Alexandru Rafila spunand ca asa ceva este inadmisibil, dupa ce Corpul de Control al ministerului a verificat situatia inregistrata in cadrul spitalului.
“Investim în Vestul României prin #PNRR. Construim Institutul Regional de Oncologie Timișoara, primul de acest tip din Vestul României, pe locul clădirii-fantomă a Spitalului Municipal, ridicată și abandonată în 1994. Noua unitate sanitară va avea: 250 de paturi destinate spitalizării continue și de zi; un ambulatoriu integrat cu 26 cabinete medicale; zonă de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcțional).
Bloc operator; terapie intensivă; laborator radioterapie și de medicină nucleară ; centru pentru transplant medular și afereză celule stem. Investiția se ridică la peste 969 milioane lei fără TVA. 408 milioane de lei prin #PNRR pentru cel mai mare proiect de investiții în sistemul public de sănătate din județul Bistrița-Năsăud. Extindem pavilionul Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin construirea unui nou corp cu patru etaje.
Clădirea nouă va include secții de cardiologie, cardiologie intervențională, neurologie, neurochirurgie, gastroenterologie, gastroenterologie intervențională, oftalmologie, ORL, endocrinologie, chirurgie plastică și reparatorie și hemodializă. Blocul operator va fi extins cu 4 noi săli de operație, iar în incintă va fi construită și o parcare modernă și automatizată.
Cel puţin până în acest moment noi nu am identificat ca fiind vreo culpă medicală, dar nu vreau să mă antepronunţ până când Parchetul nu pronunţă o concluzie, pentru că nu vrem în niciun fel de influenţăm ancheta. Cu siguranţă a fost un conflict intern. Asta a fost şi concluzia Corpului de Control de la Ministerul Sănătăţii.
Noi am cerut managerului un plan de măsuri care să ducă la exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor fiecărei persoane care este în Comitetul Director al Spitalului. Neînţelegerile dintre cei din spital nu trebuie să afecteze în niciun fel siguranţa pacienţilor, imaginea spitalului şi nici imaginea sistemului de sănătate, pentru că deserviciile sunt mult mai mari decât îşi închipuie unii sau alţii.”