Ministrul Sanatatii a publicat, chiar inainte de Sarbatoarea Pastelui 2024, un nou ordin foarte important pentru sistemul medical din Romania, Alexandru Rafila aducand in atentia noastra conditiile in baza carora se poate infiinta Colegiul Fizioterapeutilor din Romania, statutul sau fiind inclus intr-un ordin de ministru, care va fi semnat in curand.
Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce este inclus in cadrul acestui statut, care urmeaza sa fie adoptat dupa ce va trece prin procesul de transparenta publica, inceput deja, iar asta pentru ca in baza lui urmeaza sa fie certificati fizioterapeutii care urmeaza sa profeseze in Romania in cursul anilor urmatori, confirm informatiilor de mai jos.
“Colegiul Fizioterapeuților din România este înființat și organizat potrivit Legii nr. 229/2016 privind organizarea și exercitarea profesiei de fizioterapeut, precum și pentru înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Fizioterapeuților din România, cu modificările ulterioare. Colegiul Fizioterapeuților din România este organizație profesională, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de interes public, apolitică, fără scop patrimonial, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat.
Colegiul Fizioterapeuților din România are autonomie instituțională în domeniul său de competență normativ și jurisdicțional profesional și își exercită atribuțiile fără posibilitatea vreunei imixtiuni, în condițiile legii. Activitatea Colegiului Fizioterapeuților din România se desfășoară la nivel național și teritorial. Sediul Colegiului Fizioterapeuților din România este în municipiul București.
Denumirea și sigla Colegiului Fizioterapeuților din România vor fi înscrise în toate documentele, actele și înscrisurile emise de către organizația profesională, cu menționarea sediului și a codului fiscal. Sigla Colegiului Fizioterapeuților din România se stabilește prin hotărâre a Adunării generale naționale a Colegiului Fizioterapeuților din România. Colegiul Fizioterapeuților din România are ca obiect de activitate autorizarea, controlul și supravegherea exercitării profesiei de fizioterapeut, ca profesie liberală de practică publică autorizată.
Pentru obținerea autorizației de liberă practică, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să dețină unul din titlurile oficiale de calificare în fizioterapie prevăzute de lege; să fie membru al Colegiului Fizioterapeuților din România; să nu-i fi fost aplicată pedeapsa interdicției de a exercita profesia de fizioterapeut prin Hotărâre judecătorească sau ca măsură disciplinară, pe o perioadă determinată.
Să nu fi săvârșit abuzuri, în exercitarea profesiei de fizioterapeut, prin care au fost încălcate drepturi și libertăți fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească definitivă, care prevede, în mod expres, interdicția de exercitare a profesiei; să se angajeze în exercitarea profesiei respectând Codul deontologic al fizioterapeutului, fiind astfel incompatibilă orice conduită susceptibilă de a afecta demnitatea profesională sau bunele moravuri, iar încălcarea acestei condiții conduce la suspendarea dreptului de liberă practică pe durata stării de incompatibilitate.”