Ministrul Educatiei a publicat in mod oficial 2 informari de ultim moment, extrem de importante pentru tinerii care urmeaza cursurile sistemului de invatamant, iar asta pentru ca Ligia Deca a confirmat faptul ca a fost trimis pentru publicare in Monitorul Oficial, codul drepturilor si obligatiilor studentului, in versiunea actualizata, cu reglementari specifice pentru universitati.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ce fel de drepturi si obligatii importante sunt pentru studentii din Romania, iar universitatile vor trebui sa respecte aceasta legislatie dupa publicarea ei in Monitorul Oficial, Ligia Deca incercand sa imbunatateasca intr-o mare masura calitatea actului educational de care beneficiaza studentii din Romania la ora actuala.
“Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat cu reglementări care asigură instituții mai accesibile pentru studenții cu dizabilități, rigurozitate pentru etica în universități, ușurarea vieții de student și mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenților. Acestea sunt principalele noutăți: Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată. Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat. Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți. Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora. Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate. Pacea și solidaritatea sunt valorile care definesc spiritul european.
Tot ele sunt valorile care stau la baza unei educații de calitate, incluzive și sigure. De Ziua Europei, să ne amintim împreună de ceea ce înseamnă apartenența la Uniunea Europeană pentru tineri și nu numai: certitudine, oportunități și șansa de a alege cum vrem să arate viitorul nostru, al tuturor. Iar la rândul ei, educația este instrumentul fundamental prin care putem construi o Europă mai bună și mai prosperă, pentru toți.”