OMS transmite ca reprezentantii guvernelor din întreaga lume, s-au întâlnit recent la sediul central din Geneva pentru a avansa discuțiile asupra unui acord de pandemie crucial. Înaintea celei de-a șaptezeci și șaptea Adunare Mondială a Sănătății, care va începe pe 27 mai 2024, aceste discuții se concentrează pe perfecționarea continuă a unui proiect care vizează o cooperare globală sporită.
OMS afrirma ca in cadrul întâlnirilor, care combină sesiuni hibride și întâlniri față în față, reprezentanții guvernamentali au reafirmat angajamentul lor pentru a dezvolta un sistem global nou propus pentru accesul la agenți patogeni și partajarea beneficiilor, inclusiv vaccinuri, tratamente salvatoare de vieți și diagnostice. În plus, discuțiile au inclus și strategii de prevenire a pandemiilor, integrând abordarea „One Health” și coordonarea financiară necesară pentru a îmbunătăți capacitățile țărilor de a se pregăti și răspunde la pandemii.
Directorul General al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat progresul realizat: „După peste doi ani de negocieri intense, statele membre OMS demonstrează un angajament neclintit față de crearea unui acord care să protejeze lumea de ororile unei noi pandemii, similară cu cea provocată de COVID-19.”
OMS: Anunturile Oficiale de ULTIM MOMENT cu Impact pentru Toate Tarile Lumii
OMS aduce in atentie faptul ca un rol vital în acest proces îl joacă Organismul de Negociere Interguvernamental (INB), condus de statele membre și stabilit acum mai bine de doi ani. Biroul INB, care ghidează acest proces de negocieri, intenționează să prezinte rezultatele pentru evaluare în cadrul viitoarei Adunări Mondiale a Sănătății.
Copreședintele Biroului INB, dr. Precious Matsoso, din Africa de Sud, a evidențiat progresele realizate în timpul ultimei runde de discuții: „Este remarcabil să vezi cum toate țările se reunesc pentru a decide un pact obligatoriu care să protejeze cetățenii lumii. Acesta este un proces complex și esențial pentru dezvoltarea unui acord eficient de prevenire, pregătire și răspuns la pandemie.”
Roland Driece, co-președinte al Biroului INB din Țările de Jos, a adăugat: „Efortul neîntrerupt al statelor membre OMS a fost inițiat ca răspuns la pandemia COVID-19 și recunoaște necesitatea unei colaborări extinse și coordonării în fața unei urgențe globale. Negocierile pot fi provocatoare, dar consensul este clar: trebuie să fim mai bine pregătiți pentru următoarea pandemie. Este o chestiune de când, nu dacă, se va întâmpla.”
OMS sustine ca angajamentul global este un pas crucial în a asigura că lumea va fi mai bine echipată pentru a face față viitoarelor pandemii. Progresul continuu în aceste negocieri va determina eficacitatea răspunsului global în situații de criză sanitară viitoare, subliniind importanța și urgența unui acord solid și aplicabil universal.