Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta caRomânia, împreună cu alte nouă țări dunărene, va participa la crearea unui traseu turistic tematic intitulat „Green and Mystical Danube Storytelling Route”. Anunțul subliniaza importanța acestei inițiative pentru promovarea patrimoniului cultural și natural al regiunii Dunării.
Stefan-Radu Oprea spune ca punctul de contact pentru promovarea acestui nou produs turistic transnațional va fi amenajat în clădirea viitorului port turistic din Călărași. Aceasta va deveni, astfel, un loc de conectare pentru vizitatori cu legendele și tradițiile din Regiunea Dunării.
Stefan-Radu Oprea dezvaluie ca pentru realizarea rutei transnaționale, România, alături de Croația, Slovenia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Muntenegru, Ungaria și Bulgaria, va contribui la elaborarea unei strategii comune de valorificare a patrimoniului cultural natural și imaterial în zonele rurale mai puțin vizitate ale Dunării. Proiectul, denumit „Mystical Danube – Green and Mystical Danube Storytelling Route – transnational valorisation of natural and intangible cultural heritage for socio-economic development of rural areas in the Danube region”, beneficiază de o finanțare de aproape 2 milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională – Programul Interreg Regiunea Dunării 2021 – 2027.
Eurostat a publicat ultimele date oficiale privind producția industrială, oferind vești încurajatoare pentru România. În martie 2024, producția industrială a crescut cu 3.5% față de martie 2023, plasând România pe locul trei în Uniunea Europeană. Aceasta este o realizare semnificativă, având în vedere multiplele crize suprapuse (sanitară, energetică, războiul din Ucraina ș.a.) care au afectat negativ industria în toate țările europene.
Stefan-Radu Oprea a subliniat că această creștere a fost posibilă prin investiții record și stimuli economici. „Am gândit că putem depăși această criză prin investiții record și stimuli economici”, a declarat ministrul. El a evidențiat faptul că țările cu o bază industrială performantă sunt mai competitive, rezistă mai bine la șocuri și creează locuri de muncă stabile și bine plătite.
#Viziunea pentru România, implementată de guvern, presupune o politică industrială activă și ofensivă, orientată către stimularea ramurilor cu valoare adăugată și tehnologică medie și ridicată. Prin #patriotism economic, guvernul a propus mai multe scheme de ajutor de stat, inclusiv pentru industria prelucrătoare și industria materialelor de construcții, precum și programul Investalim pentru stimularea fabricilor de prelucrare și procesare bunuri alimentare.
Stefan-Radu Oprea a reiterat angajamentul guvernului de a întoarce în economie stimuli fiscali și scheme de ajutor de stat în valoare de 8-10% din PIB, utilizând toate sursele de finanțare disponibile. Aceste măsuri au contribuit la menținerea #creșterii economice, crearea de #mai multe locuri de muncă stabile și #creșterea puterii de cumpărare a românilor.