Nicusor Dan, intr-o mișcare esențială pentru revitalizarea spațiilor publice din capitală, a anunțat modernizarea sistemului de iluminat public din curtea Ateneului Român. Săptămâna trecută, Compania Municipală Iluminat Public a finalizat instalarea unor noi stâlpi de iluminat din oțel, cu o înălțime de 4 metri, înlocuind vechii stâlpi a căror durată de viață era depășită.
Nicusor Dan afirma ca această modernizare include și reabilitarea rețelei electrice aferente, înlocuirea vechilor corpuri de iluminat echipate cu lămpi cu vapori de sodiu cu unele noi, dotate cu tehnologie LED de ultimă generație. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparații la proiectoarele amplasate în curtea Ateneului Român, care iluminau de la distanță fațada clădirii.
Nicusor Dan a subliniat și progresele semnificative în domeniul transportului public din București. Principala problemă a transportului public din ultimii 30 de ani a fost subfinanțarea. Sumele alocate de Primărie pentru subvenție au variat de-a lungul anilor, atingând în 2023 un maxim de 1488 milioane lei, comparativ cu 477 milioane lei în 2012.
La preluarea mandatului, situația financiară a companiei STB era aproape de faliment. Cu toate acestea, introducerea unei noi politici tarifare, care include abonamente avantajoase și abonamente comune cu metroul, a dus la o creștere semnificativă a încasărilor, cu un avans inițial de 60%. Hotărârea Consiliului General 231/2021 a aprobat contractul de delegare cu STB pentru 10 ani, oferind astfel stabilitate serviciului de transport public.
În plus, administrația a prioritizat investițiile în sistemul de termoficare, ceea ce a dus la o reducere treptată a avariilor din rețea. Înlocuirea conductelor a rezultat în avarii mai puține și pierderi mai mici de apă din rețeaua de termoficare, indicând o funcționare mai eficientă a sistemului. În mandatul curent, subvențiile pentru sistemul de termoficare au crescut semnificativ, permițând Companiei Termoenergetica să deruleze investiții importante în modernizarea conductelor.
Valoarea fondurilor europene utilizate de Primăria Capitalei pentru proiecte de investiții din diverse domenii, inclusiv transport, termoficare și sănătate, a depășit un miliard de lei anul trecut. Aceasta reprezintă aproape de trei ori mai mult decât investițiile administrației precedente în patru ani.
Aceste măsuri și investiții reflectă angajamentul actualei administrații de a îmbunătăți infrastructura și calitatea vieții în București, demonstrând progrese semnificative în modernizarea orașului.