Ministrul Educatiei a publicat un document oficial de ultim moment cu o serie de masuri extrem de importante pentru milioane de elevi, profesori si parinti, Ligia Deca aducand in imediata noastra atentie metodologia pentru recunoasterea certificatelor de formare profesionala pentru nivelul 1 – 5 de calificare.
Ministrul Educatiei explica mai jos cum ar trebui sa fie pusa in aplicare aceasta metodologie foarte importanta, Ligia Deca incercand sa-i ajute pe elevi, parinti si profesori sa inteleaga ceea ce se intampla, din toate punctele de vedere, iar asta deoarece masurile sunt unele cu aplicare la nivel national.
“Recunoașterea certificatelor de formare profesională aferente nivelului 1-5 de calificare se realizează cu respectarea dispozițiilor Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, rectificată, cu modificările și completările ulterioare și a Ordinului ministrul educaţiei naţionale şi ministrul muncii şi justiţiei sociale nr. 5039/2126/2018.
Privind aprobarea corespondenței dintre nivelurile Cadrului național al calificărilor, actele de studii/calificare ce se eliberează, tipul de programe de educație și formare profesională din România prin care pot fi dobândite nivelurile de calificare, nivelurile de referință ale Cadrului european al calificărilor, precum și condițiile de acces corespunzătoare fiecărui nivel de calificare, cu modificările și completările ulterioare.
Autoritatea Națională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, recunoaște valabilitatea și autenticitatea unui certificat de formare profesională eliberat de un emitent autorizat/acreditat și emite în acest sens un atestat pentru recunoașterea documentului. Prin certificat de formare profesională eliberat de un emitent autorizat/acreditat se înțelege orice diplomă/certificat/atestat sau alt titlu oficial de formare profesională.
Eliberat de emitenții autorizați/acreditați și care certifică dobândirea unor competențe profesionale/rezultate ale învățării, în afara sistemului național de învățământ, în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi. Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul certificatelor de formare profesională provenite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
Metodologia este aplicabilă doar celor obținute anterior datei retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice. Cererile de recunoaștere, însoțite de documentele menționate la art. 4, se soluționează în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet. În situația în care dosarul nu este complet, solicitantul va fi notificat în acest sens pentru completarea dosarului. În cazul în care acesta nu se conformează în termen de 3 luni de la data notificării, dosarul se clasează, cu înștiințarea solicitantului în acest sens.”