Ministrul Educatiei ne anunta despre crearea unui nou proiect important pentru invatamantul din Romania, iar asta deoarece Ligia Deca vrea ca, in contextul evaluarii digitalizare la examene, sa se acorde diferentiat sume asistentilor care participa la ele, iar mai multe detalii despre propunere aveti mai jos.
Ministrul Educatiei participa zilele acestea inclusiv la Conferinta ministeriala de la Tirana, iar acolo a avut ocazia de a discuta cu omologul sau din Republica Moldova, pentru a vorbi despre colaborarea dintre cele doua tari, plus ajutorul pe care Romania il acorda tarii sale surori, informatii suplimentare fiind oferite mai jos.
“În contextul evaluării digitalizate la examene, am considerat important ca majorarea cuantumului sumelor acordate asistenților să se facă diferențiat. Prin urmare, propunem o majorare de aproximativ 25% a cuantumului sumelor acordate asistenților care au și atribuții de scanare și de încărcare a lucrărilor pentru evaluarea națională și pentru bacalaureat, raportat la sesiunea august 2023 a examenului, respectiv de 59% pentru asistenții cu atribuții de scanare la examenele de titularizare și definitivat.
De asemenea, propunem includerea la plată și a informaticienilor/ a operatorilor din cadrul comisiilor județene de organizare a evaluării naționale, responsabili cu utilizarea aplicației informatice dedicate examenelor naționale, care nu erau incluși la plată până acum. Majorările pentru toate examenele reprezintă, în medie, 20% din suma alocată în anul precedent. Proiectul de ordin va fi dezbătut în ședința Comisiei de Dialog Social de luni, 3 iunie.
În contextul Conferinței ministeriale de la Tirana, am avut o întrevedere cu Dan Perciun, ministrul educației și cercetării din Republica Moldova. Am discutat despre sprijinul pe care Ministerul Educației din România îl acordă autorităților din Republica Moldova pentru consolidarea proiectelor privind predarea și învățarea limbii române de către elevi și adulți.
De asemenea a fost evidențiat și interesul experților din Republica Moldova de a colabora cu experți români atât pentru elaborarea, cât și pentru evaluarea manualelor școlare. Reformele recente din Republica Moldova au o componentă importantă de internaționalizare a instituțiilor de învățământ superior, pentru creșterea atractivității și a calității actului educațional.
Am convingerea că relația dintre cele două țări va fi consolidată, în contextul în care vor găzdui, începând cu iulie 2024, Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna, cea mai extinsă cooperare interguvernamentală voluntară, care reunește 49 de state membre și Comisia Europeană, alături de membri consultativi.”