In ultimele trei luni ale acestui an Apple a incasat aproape 30 de miliarde de dolari din vanzarile generate de produsele sale, o cifra extrem de mare daca o comparam cu cea inregistrata de alte companii din lumea intreaga. Cu profitul de aproape 7 miliarde de dolari din ultimele 3 luni, rezervele monetare ale Apple au atins cifra record de 81 de miliarde de dolari si vorbim despre lichiditati si bani investiti de catre companie. Rezerva monetara a companiei Apple este mai mare decat produsul intern brut al unor tari din UE insa deocamdata compania din Cupertino tine banii in banci, nu face achizitii importante si nici un ofera dividende actionarilor sai.
Partea cea mai interesnta este ca doua treimi din acesti bani, adica 54 de miliarde de dolari, sunt “blocati” in banci din afara SUA si Apple nu se grabeste sa ii “repatrieze” din cauza taxelor foarte mari impuse de guvernul american. Desi Steve Jobs era impotriva oferirii de dividende catre actionari, Tim Cook pare a fi pe aceeasi lungime de unda si deocamdata cele 81 de miliarde de dolari sunt tinute pentru viitoare “miscari strategice” ale companiei din Cupertino. Prin “miscari strategice” se intelege construirea data center-ului din Carolina de Nord care sustine infrastructura iCloud, investitii in fabricile partenerilor care produc anumite componente la preturi mai mici, etc.
Acum 2 ani de zile Apple avea 31 de miliarde de dolari in fonduri din lumea intreaga si observam ca in aceasta perioada compania aproape ca si-a triplat lichiditatile multumita produselor lansate. Probabil pana in 2013 Apple va aduna 100 de miliarde de dolari in bancile din lumea intreaga si ramane de vazut ce va face cu ei.