Schengen: Negocierile Oficiale de ULTIM MOMENT Anuntate pentru Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este in centrul unor negocieri oficiale de ultim moment anuntate si pentru finalizarea aderarii Romaniei, iata ce discuta ministrii UE.

Schengen Negocierile Oficiale ULTIM MOMENT Anuntate Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este in centrul atentiei din nou zilele acestea, iar asta pentru ca, dupa cum v-am spus acum cateva zile, va avea loc o noua intalnire a ministrilor de interne din UE, in cadrul unui nou Consiliu JAI, urmand a fi discutate multe probleme privind migratia si va fi ceruta din nou finalizarea aderarii Romaniei, cu ridicarea controalelor la granitele terestre.

Schengen va fi supus unei serii de schimbari foarte importante in perioada urmatoare, dupa ce pe 14 mai a fost adoptat pactul privind azilul si migratia, iar in Consiliul JAI de acum va fi prezentat un plan al Comisiei Europene pentru implementarea sa, indeplinirea planului urmand a duce si la finalizarea aderarii Romaniei, poate la inceput de an 2025.

Schengen are nevoie de intarire si protectie mai buna, astfel ca si un nou sistem de monitorizare a intrarilor si iesirilor din zona de libera circulatie va fi implementat, iar finalizarea aderarii Romaniei va depinde de felul in care va fi indeplinit acest proces, dar si de felul in care noul pact va fi adoptat de catre toate tarile care fac parte din sistem.

“Sistemul de intrare/ieșire (EES) – un sistem informatic automat pentru înregistrarea cetățenilor din afara UE care călătoresc pentru o ședere scurtă – va fi lansat în această toamnă. Sistemul de autorizare a călătoriei ETIAS este programat să devină operațional în prima jumătate a anului 2025.

La 14 mai, Consiliul a adoptat Pactul privind azilul și migrația, o reformă cuprinzătoare a cadrului juridic al UE în materie de azil și migrație. Statele membre au acum doi ani pentru a pune în practică setul de reguli. La ședința Consiliului, Comisia Europeană va prezenta planul său comun de implementare.”