Armata Romana aduce in imediata noastra atentie multiple activitati oficiale de ultim moment, pe care soldatii romani le-au derulat in ultima perioada, prima dintre ele vizand exercitiul militar RAMSTEIN LEGACY 24, care a vizat operationalizarea unui nou sistem PATRIOT si testarea altor sisteme de aparare antiaeriana.
Armata Romana vorbeste deasemenea mai jos si despre activitatile detasamentului de aparare antiaeriana Sky Guardians, care au facut schimb de experienta cu partenerii croati, separat Fortele Navale Romane participand la un exercitiu militar impreuna cu alti soldati aliati din cadrul NATO, cu detalii mai jos.
“RAMSTEIN LEGACY 24: 3 – 14 iunie; poligonul Capu Midia; aproximativ 1.300 de militari români și aliați (din Cehia, Franța, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia și Ungaria). Un obiectiv național în derularea exercițiului îl constituie finalizarea procesului de operaționalizare a celui de-al doilea sistem PATRIOT care, prin executarea tragerilor reale în poligonul din Capu Midia, va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.
Ramstein Legacy 24 este exercițiul forțelor aeriene și integrează structuri de apărare aeriană și antirachetă. Scopul exercițiului este de a ne instrui în cadru multinațional pentru ducerea unei operații defensive. Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Ramstein Legacy 24, din domeniul apărare aeriană și antirachetă integrată, a avut loc pe 14 iunie 2024, în poligonul de trageri sol-aer din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, Capu Midia.
În țara noastră, exercițiul a vizat operarea de sisteme de rachete PATRIOT, HAWK şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control. Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” au participat la un schimb de experiență cu partenerii croați. Activitatea a constat în prezentarea armamentului ușor de infanterie pe care îl folosesc militarii croați, iar după familiarizarea cu aceste echipamente, s-au executat ședințe de tragere cu arma de asalt și pistolul.
Forțele Navale Române au organizat, în perioada 10-14 iunie, Exercițiul multinațional „Eurasian Partnership Mine Counter Measure Dive 24”, cu participarea a peste 200 de militari români și aproximativ 50 de militari străini. Exercițiul „EP MCM Dive 24”, condus de Centrul de Scafandri, şi-a propus să consolideze interoperabilitatea și pregătirea operațională în domeniul eliminării dispozitivelor explozive și cel al luptei contra minelor.
La exercițiu, au participat vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”, nava rapidă de scafandri „Venus”, remorchere de radă și port, ambarcațiuni rapide de tip RHIB, două elicoptere IAR 330, un elicopter IAR 330 Puma Naval.”