Raportul Oficial de ULTIM MOMENT al OMS care Trage un Semnal de Alarma in Toata Europa

OMS a publicat un raport oficial de ultim moment cu care trage un semnal de alarma extrem de important pentru milioane de oameni din toata Europa.

Raportul Oficial ULTIM MOMENT OMS Trage Semnal Alarma Toata Europa

OMS, intr-un raport extrem de important pentru Europa explică în mod clar modul în care industriile puternice specifice generează probleme de sănătate și mortalitate prematură în Europa și Asia Centrală, inclusiv prin intervenția și influențarea eforturilor de prevenire și control pentru bolile netransmisibile (BNT), cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerele și diabetul.

OMS spune ca principalii factori de risc includ tutunul, alcoolul, dietele nesănătoase și obezitatea. Raportul solicită guvernelor să implementeze mecanisme pentru a identifica conflictele de interese și pentru a proteja politicile publice de interferența industriei.

Patru produse nocive – tutun, alimente ultraprocesate, combustibili fosili și alcool – provoacă 19 milioane de decese pe an la nivel global, sau 34% din toate decesele, conform OMS. Numai în Regiunea Europeană, aceste industrii sunt în totalitate sau parțial responsabile pentru 2,7 milioane de decese pe an.

Raportul OMS explică modul în care consolidarea acestor sectoare industriale și a altora, într-un număr mic de corporații transnaționale puternice, le-a permis acestora să dețină o putere semnificativă asupra contextelor politice și juridice în care își desfășoară activitatea și să obstrucționeze reglementările de interes public care le-ar putea afecta profitul.

„Patru industrii ucid cel puțin 7000 de oameni în regiunea noastră în fiecare zi. „Aceleași mari entități comerciale blochează reglementările care ar proteja publicul de produsele dăunătoare și de marketing și ar proteja politica de sănătate de interferența industriei”, a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

„Tacticile din industrie includ exploatarea persoanelor vulnerabile prin strategii de marketing direcționate, inducerea în eroare a consumatorilor și afirmarea falsă cu privire la beneficiile produselor lor sau la acreditările lor de mediu. Aceste tactici amenință câștigurile în domeniul sănătății publice din secolul trecut și împiedică țările să-și atingă obiectivele de sănătate.

OMS va colabora cu factorii de decizie politică pentru a consolida tacticile de protecție împotriva și de a reduce influența dăunătoare a industriei. Astăzi, oferim dovezi incontestabile ale practicilor și produselor comerciale dăunătoare și spunem: oamenii trebuie să aibă prioritate înaintea profitului, întotdeauna.”

Raportul OMS arată deasemenea clar modul în care actorii comerciali din diverse sectoare, inclusiv combustibilii fosili, tutunul, alcoolul, alimentele și carnea, se angajează în practici aproape identice pentru a modela mediile structurale, politice și informaționale. Obiectivele lor principale sunt de a genera profit, de a maximiza vânzările de produse și de a stimula consumul.

Industriile farmaceutice și de dispozitive medicale, în felul lor, se angajează în conturarea politicilor publice pentru a-și favoriza produsele și profiturile. În acest scop, marea industrie cheltuiește resurse semnificative pentru a se opune reglementărilor de interes public, a modela dovezile științifice și discursul public și pentru a externaliza costul daunelor pe care le provoacă asupra oamenilor și mediului lor, alimentând astfel povara BNT.

Raportul OMS prezintă o serie de studii de caz care ilustrează amploarea și profunzimea captării corporative a politicilor publice și a elaborării politicilor, afectând toate domeniile vieții oamenilor. Acesta descrie modul în care „maria industrie” folosește metode deschise și ascunse pentru a întârzia, descuraja și bloca politicile BNT, cum ar fi măsurile de control al tutunului și etichetarea obligatorie privind sănătatea și nutriția pentru produsele alimentare și alcoolice.

Pe lângă tacticile de deraiare a politicilor de protecție a sănătății, raportul documentează unele dintre practicile dăunătoare ale industriei în ceea ce privește gestionarea bolilor, cum ar fi prețurile inechitabile și disponibilitatea medicamentelor pentru cancer și promovarea testelor de screening nereglementate și care nu se bazează pe dovezi.

Eșecul de a reglementa practicile dăunătoare ale industriei a permis puterea comercială și influența să crească în timp ce bogăția și puterea publică au scăzut, perpetuând daunele asupra sănătății cauzate de industrie și în special povara bolilor netransmisibile, care reprezintă 90% din decesele în Regiunea Europeană.