Ministrul Educatiei a publicat 2 extrem de importante anunturi oficiale de ultim moment, in atentia a milioane de romani fiind aduse exemple de masuri care pot fi luate in scoli pentru a se crea un mediu scolar sigur si armonios, Ligia Deca vorbind despre Scoala Gimnaziala „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, care au participat la proiectii de film si povesti terapeutice.
Ministrul Educatiei aduce deasemenea in atentia noastra si felul in care s-a desfasurat prima zi a Evaluarii Nationale, iar asta pentru ca elevii din Romania au sustinut examenul in unitatile de invatamant, Ligia Deca explicand mai jos ceea ce s-a intamplat in unitatile de invatamant de la nivelul intregii tari in aceasta zi, una foarte linistita din multe puncte de vedere.
„Un mediu școlar sigur și armonios se bazează pe discuții transparente și pe empatie. Peste 400 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc au avut parte de proiecții de film, povești terapeutice captivante, cu dialog deschis, toate menite să le dezvolte competențele socio-emoționale pentru combaterea și înțelegerea bullyingului școlar. Felicitări oamenilor școlii, care le oferă copiilor un mediu sigur și iubitor!
Activitățile fac parte din Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar, pentru care Ministerul Educației a alocat în anul școlar 2023-2024 peste 1.400.000 de lei, prin Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității, gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Marți, 25 iunie, s-a desfășurat prima probă scrisă (Limba și literatura română) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2024) în 3.392 unități de învățământ/centre de examen. Au fost prezenți 153.398 de absolvenți ai clasei a VIII-a (95.6%) din totalul celor 160.467 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7.069 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un elev.
Subiectele și baremele de corectare au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, la ora 15:00. A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 27 iunie, urmată, vineri, 28 iunie, de ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă). Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Elevii care depun, transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori.”