Hotararea de Guvern Oficiala a Ministrului Educatiei cu Masuri de ULTIM MOMENT ce Afecteaza Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial o Hotarare de Guvern cu masuri de ultim moment care afecteaza sistemul de invatamant, ce decizii ia Ligia Deca.

Hotararea Guvern Oficiala Ministrului Educatiei Masuri ULTIM MOMENT Afecteaza Sistemul Invatamant

Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de romani, un nou proiect de Hotarare de Guvern, pe care Ligia Deca o vrea adoptata pentru implementarea unor modificari pentru ministerul pe care il conduce, astfel incat sa se faca o serie de modificari pentru organizarea si functionarea ministerului pe care il conduce, completand legislatia anterioara, in acelasi timp.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceste modificari, iar asta in conditiile in care Ligia Deca explica mai jos cum anume ar trebui sa se modifice inclusiv atributiile ministerului daca aceasta Hotarare de Guvern va fi adoptata, totul fiind gandit pentru a se oferi mai multa putere de decizie pentru minister, in baza acestor prevederi.

„Prin prezentul act normativ, se urmăreşte stabilirea cadrului legal care să asigure funcționarea Ministerului Educației, autoritate a administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul educației; atribuții prevăzute de Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, prin prezenta hotărâre a Guvernului se stabilește structura organizatorică, funcțiile şi atribuțiile cu caracter general și cele cu caracter specific ale Ministerului Educației, care organizează și conduce sistemul național de educație și formare profesională. Ministerul Educației proiectează, fundamentează şi aplică strategiile naţionale în domeniul educaţiei și formării profesionale, în conformitate cu prevederile din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Cu modificările și completările ulterioare, precum și din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare. Organigrama propusă este diferită față de organigrama anexă la Hotărârea de Guvern nr. 369/2021 având în vedere diminuarea numărului de posturi (87 funcții de execuție) și a numărului funcțiilor de conducere (16 funcții de conducere), care determină o altă abordare, din punct de vedere managerial, care să asigure o structură organizatorică suplă și funcțională.

Astfel încât prevederile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, să poată fi puse în aplicare în mod unitar și eficient în concordanță cu Programul de guvernare asumat de Guvernul României. În ceea ce privește funcțiile ministerului, acestea au fost stabilite în conformitate cu art 53 din Codul administrativ.

Astfel, au fost incluse funcțiile principale de strategie, reglementare, control și monitorizare, precum și cele specifice domeniului de activitate. Prin prezenta hotărâre de Guvern, se transferă la Ministerul Educației activitatea și personalul încadrat la Agenţia de Credite şi Burse de Studii, care se desființează. Ministerul Educației preia de la Agenţia de Credite şi Burse de Studii personalul aferent şi patrimoniul corespunzător, în condiţiile legii.”