Ministrul Educatiei dezvaluie activitatile oficiale din ultimele zile, in cadrul unor anunturi oficiale de ultim moment, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste mai jos despre participarea sa la Adunarea Parlamentara a OSCE, privind combaterea antisemitismului, cu detaliile complete disponibile mai jos acum.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre prezenta in Magna Aula a Academiei Romane, acolo unde a vorbit pentru cei prezenti, detalii suplimentare cu privire la ceea ce a facut Ligia Deca fiind disponibile mai jos pentru cei interesati sa afle mai multe despre invatamantul din Romania.
“La invitația domnului senator american Ben Cardin, reprezentant special al Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa pentru combaterea antisemitismului, a rasismului și a intoleranței, am participat la o dezbatere menită să promoveze exemplele de bune practici ale statelor membre OSCE în domeniul combaterii antisemitismului.
Evenimentul a fost organizat în marja celei de-a 31-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, care se desfășoară chiar în aceste zile la București. Am vorbit despre eforturile României de a crea un mediu educațional sigur, unde toleranța pentru xenofobie și discursurile instigatoare la ură este zero. România este, de altfel, singurul stat european care a introdus ca disciplină obligatorie în planurile-cadru, la nivel de liceu.
„Istoria evreilor. Holocaustul”, pentru a ajuta tinerii să conștientizeze consecințele grave pe care aceste acțiuni le-au avut asupra umanității. Ministerul Educației va continua să implementeze măsuri pentru combaterea antisemitismului inclusiv în vederea atingerii obiectivelor asumate de Guvernul României prin Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024-2027, care oferă sistemului educațional, un rol central în acțiunile de prevenție și conștientizare.
Am avut onoarea de a mă afla, astăzi, în Aula Magna a Academiei Române, la evenimentul organizat de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Academia Română și Institutul Smithsonian, pentru celebrarea a 25 de ani de la prima participare a României la Smithsonian Folklife Festival, în 1999. Evenimentul a fost un act de diplomație culturală pentru promovarea culturii românești pe scena internațională.
Expoziția noastră fiind vizitată de peste 1 milion de vizitatori și urmărită în direct, de la distanță, de peste alte 40 de milioane de persoane. Cooperarea noastră culturală cu Statele Unite ale Americii și, mai concret, cu Institutul Smithsonian, cel mai mare complex muzeal din lume, este una strânsă și de durată, cu rezultate concrete – pentru profesorii din România sunt disponibile peste 6 milioane de resurse educaționale traduse în limba română, ce pot fi integrate în activitățile educaționale, prin Laboratorul de învățare Smithsonian.”