Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat recent măsuri importante pentru consolidarea și creșterea încrederii în sistemul de sănătate public din România. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a subliniat importanța operaționalizării sistemului de sănătate printr-o resursă umană calificată și motivată, care trebuie să beneficieze de respectul comunității și al coordonatorilor din domeniul sănătății.
„Avem datoria să-l operaționalizăm, nu doar să-l construim,” a declarat Alexandru Rafila. „Operaționalizarea se face printr-o resursă umană calificată și motivată și care trebuie să aibă respectul comunității, dar și pe cel al celor care coordonează sănătatea.”
Alexandru Rafila a punctat realizările Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului în găsirea a doi parteneri importanți: Local American Working Group, o asociere de firme farmaceutice americane, și Asociația Universităților de Medicină și Farmacie din România, cunoscută și ca Alianța G6. Aceste parteneriate au permis finalizarea cadrului strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice din România.
Alexandru Rafila a evidențiat importanța cercetării și inovației în domeniul sănătății, menționând colaborarea strânsă cu universitățile de medicină și farmacie și cu sprijinul companiilor farmaceutice. De asemenea, el a subliniat rolul crucial al organizațiilor pacienților, precum COPAC – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.
„Beneficiarii acestor studii clinice, din punct de vedere al accesului precoce la terapie inovativă, sunt pacienții din România,” a spus Alexandru Rafila. „Dacă în urmă cu cinci ani România era pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, având de trei ori mai puține studii clinice la un milion de locuitori decât Bulgaria, lucrurile acestea se schimbă rapid.”
Alexandru Rafila a subliniat că modificările legislative recente, inclusiv autorizarea mai rapidă a studiilor clinice și reducerea birocrației, vor contribui la creșterea numărului de studii clinice în România. El a accentuat importanța dezvoltării centrelor de excelență coordonate de universitățile de medicină și farmacie, menționând că resursele generate din aceste studii vor sprijini dezvoltarea unităților spitalicești și a altor unități sanitare.„Orice arie terapeutică este deschisă,” a adăugat Alexandru Rafila.
„Este important să putem desfășura studii clinice inițiale în România, nu doar studii de fază 3, și să dezvoltăm centre de excelență care vor aduce beneficii semnificative pentru sistemul de sănătate.” Aceste măsuri reprezintă pași importanți pentru transformarea sistemului de sănătate din România într-unul modern și eficient, capabil să ofere pacienților acces la cele mai noi terapii și inovații medicale.