Ministrul Educatiei a decis sa anunte in mod oficial o coordonare de ultim moment, ca parte a unui proiect special pecare Ligia Deca vrea sa il puna in aplicare, iar asta pentru ca, vorbim despre o noua metodologie pentru testarile care vizeaza ocuparea posturilor didactice si a catedrelor declarate vacante.
Ministrul Educatiei ofera mai jos informatii suplimentare cu privire la planurile pe care le are, iar asta deoarece vorbim despre masuri a caror menire este de a stabili mai clar cum se pot ocupa posturile didactice prin concurs , Ligia Deca incercand sa aduca mai multa claritate si rigurozitate in acest proces.
“Coordonarea metodologică a concursurilor, testărilor pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor declarate vacante, rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat este asigurată de Ministerul Educaţiei. Conform art.116 alin. (5) lit. t) şi ț) din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările și completările ulterioare, inspectoratele şcolare județene/municipiului București asigură.
Consiliere şi asistenţă unităţilor de învăţământ în gestionarea resurselor umane, a posturilor didactice, legalitatea organizării şi desfăşurării concursurilor de ocupare a posturilor didactice; gestionarea, reactualizarea şi publicarea bazei de date privind cadrele didactice calificate rămase nerepartizate şi posturile didactice, catedrele din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care se vacantează pe parcursul anului şcolar, prin afişare la sediile proprii şi pe site-urile acestora.
Monitorizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor vacante/rezervate din unităţile din învăţământul preuniversitar. La nivelul fiecărui inspectorat şcolar se constituie, în baza deciziei inspectorului şcolar general, comisia judeţeană, a municipiului Bucureşti de monitorizare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice, catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar, în următoarea componenţă: preşedinte – un inspector şcolar general adjunct.
6 – 12 membri – inspectori şcolari, inspectori şcolari de specialitate; 1 – 6 secretari – inspectori şcolari pentru managementul resurselor umane; informatician, analist programator, ajutor analist programator; consilierul juridic al inspectoratului şcolar. Pe posturile didactice/catedrele complete sau incomplete care se vacantează în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pe parcursul anului şcolar se repartizează personalul didactic calificat care îndeplineşte condiţiile de ocupare a acestor posturi didactice, catedre, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în vigoare pentru anul şcolar respectiv.
Denumită în continuare Metodologie-cadru. În lipsa personalului didactic prevăzut la alin. (1), posturile didactice, catedrele complete sau incomplete care se vacantează în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pe termen scurt, de cel mult 60 de zile, se atribuie, în regim de plata cu ora, la nivelul unităţilor de învăţământ care au posturi didactice neocupate, personalului didactic calificat, prin decizie a directorilor, în baza hotărârii consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ.”