Marcel Boloș, ministrul Finantelor, a anunțat astăzi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății pentru anul 2024 cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament și 39 milioane lei credite bugetare. Această decizie vine ca o continuare a măsurilor de protejare a veniturilor medicilor și a specialiștilor din ambulatorii, inițiate în luna mai.
„În luna mai, când am suplimentat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu 10 miliarde lei, am promis că vom identifica modalități de stimulare a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru monitorizarea pacienților cu afecțiuni cronice.
Astăzi, pot să vă anunț că bugetul Ministerului Sănătății pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament și 39 milioane lei credite bugetare”, a declarat Boloș.
Această suplimentare financiară va asigura continuitatea acordării materialelor și prestării serviciilor medicale, precum și plata cheltuielilor aferente personalului caselor de asigurări de sănătate și al CNAS. Pentru trimestrul IV din 2024, se va majora valoarea punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice de la 4,5 la 5 lei. De asemenea, se vor menține valorile punctelor „per capita” și pe serviciu în asistența medicală primară și valoarea lunară pentru asistența medicală dentară.
„Este o decizie firească, care indică normalitatea în acest sector: asigurăm predictibilitate financiară, care să se traducă în condiții mai bune de tratament și prevenție pentru pacienții din România”, a adăugat Boloș.
Eficiența acestor măsuri este reflectată și în contul de execuție bugetară, care arată că peste 6 miliarde lei sunt alocate lunar de la Ministerul Finanțelor către sănătate, pentru buna funcționare a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, finanțarea programelor de boli cronice și plata medicilor de familie.
Comparativ cu anul trecut, cheltuielile Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate au crescut cu aproximativ 30%, subliniind angajamentul guvernului de a îmbunătăți sistemul de sănătate și de a asigura resursele necesare pentru tratarea și prevenirea afecțiunilor pacienților din România.