Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre rezultatele importante pe care le-a realizat o scoala din Timis multumita banilor pe care i-a obtinut prin PNRR, iar asta pentru ca Ligia Deca ne spune oficial ca investitiile au adus modernizarea a sute de Sali de clasa, laboratoare, si nu numai, cu detalii disponibile in mod oficial mai jos pentru romanii interesati.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea inclusiv despre metodologia care va fi impusa in unitatile de invatamant din Romania, pentru ocuparea posturilor de cadre didactice, Ligia Deca explicand faptul ca este nevoie de o reasezare a modului in care se aloca posturile de acest gen in cadrul sistemului de invatamant din Romania in aceasta perioada.
„Rezultatele investițiilor #PNRR în școli încep să se vadă în județul Timiș! Până la finalul proiectului școlile vor beneficia de: 315 săli de clasă, grupă și săli pentru activități extrașcolare dotate cu mobilier și materiale didactice; 10 laboratoare de științe dotate cu mobilier specific și materiale didactice specifice, dintre care 2 de biologie și 7 laboratoare multidisciplinare; 47 de cabinete școlare (cabinete pe discipline, cabinete de asistență psihopedagogică, săli de sport) dotate cu mobilier și materiale sportive, inclusiv echipamente digitale.
In mod excepţional, posturile didactice, catedrele vacante, rezervate rămase neocupate, în lipsa personalului didactic calificat, se atribuie, în regim de plata cu ora, la nivelul unităţilor de învăţământ care au posturi didactice neocupate, prin decizie a directorilor, pe termen scurt, de cel mult 30 de zile, personalului didactic fără studii corespunzătoare postului, urmând ca în această perioadă să se organizeze concursuri/testări pentru ocuparea acestor posturi.
În cazul în care posturile didactice, catedrele vacantate pe parcursul anului şcolar nu pot fi ocupate conform art. 2, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat în care se vacantează posturi didactice, catedre pe o durată mai mare de 60 de zile, în condiţiile art. 2 alin. (1), respectiv 30 de zile, în condiţiile art. 2 alin. (2), sunt abilitate să organizeze şi să desfăşoare individual.
In consorţii şcolare sau în asocieri temporare la nivel local, concursuri cu probe scrise şi practice, orale în profilul postului sau inspecţii speciale la clasă pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor, pe perioadă determinată, cu personal didactic calificat, respectiv testări pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor cu personal fără studii corespunzătoare postului, conform prezentei metodologii.
Concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat constau în probă practică, orală sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă din didactica specialităţii în profilul postului didactic, catedrei susținute potrivit programelor specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului educaţie.”