Analiza Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Sebastian Burduja, cu Masuri pentru Piata Energiei din Romania

Sebastian Burduja anunta o analiza oficiala de ultim moment, cu masuri importante pentru piata energiei din Romania, ce decizii au fost luate.

Analiza Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Sebastian Burduja Masuri Piata Energiei Romania

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat convocarea unei întâlniri de lucru cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și asociațiile producătorilor, distribuitorilor și furnizorilor din energie. Scopul acestei întâlniri a fost analiza situației din Piața de Echilibrare și identificarea soluțiilor posibile pentru a preveni destabilizarea pieței, în contextul creșterilor recente ale prețurilor energiei electrice.

Sebastian Burduja a subliniat necesitatea unei analize rapide a fenomenului observat pe Piața de Echilibrare, pentru a lua măsuri imediate în vederea gestionării eficiente a oricăror conjuncturi sau comportamente care ar putea afecta negativ consumatorii finali. „Este esențial să menținem o piață sănătoasă, caracterizată de echilibru și stabilitate pe întregul lanț energetic”, a declarat ministrul.

Sebastian Burduja afirma ca, pentru a proteja consumatorii de volatilitatea prețurilor, mecanismul actual plafonează prețurile până la 31 martie 2025. Pe termen scurt, partenerii de dialog au fost solicitați să prezinte soluții pentru menținerea unui cadru stabil. Pe termen mediu și lung, se accelerează investițiile în capacități de producere și stocare a energiei.

Unul dintre proiectele emblematice menționate de ministrul Burduja este proiectul Tarnița – Lăpuștești, care alături de alte investiții în centrale pe gaz și capacități de stocare, va contribui la crearea unui cadru energetic sustenabil și cu prețuri corecte. „Aceste investiții sunt cruciale pentru asigurarea flexibilității sistemului energetic”, a adăugat Burduja.

Un exemplu semnificativ al importanței proiectelor mari pentru România este proiectul HVDC, destinat îmbunătățirii transmisiei de energie între estul și vestul țării și facilitării exportului de energie către Uniunea Europeană. Proiectul, ce implică un consorțiu internațional și național, este programat să înceapă achizițiile în 2025, cu o dată estimată de punere în funcțiune în 2033.

Sebastian Burduja a avut o întâlnire exploratorie cu reprezentanții consorțiului format din Transelectrica S.A., Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA), Meridiam SAS, Electrogrup Infrastructure SA (E-INFRA) și Fluor Transworld. Scopul întâlnirii a fost discutarea progresului și coordonarea eforturilor pentru implementarea acestui proiect strategic. „Acest consorțiu reunește expertiza națională și internațională în domeniul energiei și infrastructurii, jucând un rol esențial în dezvoltarea proiectului HVDC”, a subliniat ministrul.

Întâlnirile și măsurile anunțate de Sebastian Burduja demonstrează angajamentul ferm al autorităților de a menține stabilitatea pieței energetice și de a proteja consumatorii. Investițiile strategice în capacități de producere și stocare a energiei, precum și proiectele majore de infrastructură, sunt pași esențiali pentru asigurarea unui viitor energetic sustenabil și echilibrat pentru România.