Precizarile de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei cu Informari Oficiale pentru Toti Romanii

Ministrul Educatiei a facut o serie de precizari de ultim moment cu informari oficiale pentru toti romanii, deciziile confirmate oamenilor acum.

Precizarile ULTIM MOMENT Ministrului Educatiei Informari Oficiale Toti Romanii

Ministrul Educatiei a facut o serie de precizari de ultim moment pentru elevii, parintii si profesorii din Romania, Ligia Deca vorbind mai jos despre rezultatele obtinute de catre tinerii care au sustinut examenul de Evaluare Nationala in cursul lunii trecute, notele nefiind chiar cele asteptate de multi.

Ministrul Educatiei explica mai jos in detaliu ceea ce au reprezentat notele de la Evaluarea Nationala, Ligia Deca detaliind informatiile pe diverse zone ale tarii, separat de asta fiind adusa in atentia noastra inclusiv o intalnire pe care a avut-o cu ambasadorul Armeniei la Bucuresti, toate detaliile fiind oferite mai jos.

“Am avut, în această dimineață, o întrevedere cu E.S. domnul Tigran Galstyan, ambasadorul Republicii Armenia la București. Am discutat despre organizarea semnării, la Erevan, a unui nou program de cooperare în domeniul educației care va permite continuarea proiectelor deja existente privind mobilitățile studențești și funcționarea lectoratelor de limbă, cultură și civilizație din cele două state.

Dialogul a permis explorarea unor noi modalități de colaborare pentru consolidarea parteneriatelor interuniveristare atât în cadrul Francofoniei, cât și prin mecanismele de cooperare europeană, precum programul Erasmus+ și Alianțele de Universități Europene. Astfel, în urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 74,5% (113.911 elevi), în creștere cu 0,1% (203 elevi) față de rezultatele inițiale (74,4%). În anul 2023, rata mediilor mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost 76,4%.

A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 65 la 74 (466 în anul 2023). Rata de participare în această sesiune a fost de 95,3%: 152.903 absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul absolvenților înscriși (160.467). Dintre aceștia, 38.992 de candidaţi (25,5%) au obţinut medii sub 5 (cinci). Un elev a fost eliminat de la proba de Limbă şi literatură română, lucrarea acestuia fiind notată cu 1 (unu).

La proba de Limba și literatura română, 119.350 de elevi (77,8%) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 416 elevi au obținut nota 10 (+9 în raport cu prima afișare). La Matematică,105.214 elevi (68,8%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar dintre aceștia,1.133 au obținut note de 10 (+73 în raport cu prima afișare).

La Limba și literatura maternă, 8.321 de elevi (90,5%) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 68 de candidați au obținut note de 10 (nicio modificare în raport cu prima afișare). Un raport detaliat privind rezultatele finale din cadrul EN VIII 2024 este disponibil aici. Precizăm că Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial.”