ENGIE a solicitat Institutulului CSA sa realizeze în luna martie a acestui an un sondaj printre cetățenii europeni din zece țări, inclusiv România, pentru a evalua percepția acestora despre tranziția energetică. Rezultatele sondajului oferă o imagine detaliată a nivelului de cunoștințe și atitudinilor românilor față de acest proces esențial pentru viitorul energetic al Europei.
ENGIE spune ca, potrivit sondajului doar 41% dintre români declară că au o înțelegere clară a conceptului de tranziție energetică. Acest nivel de familiaritate este printre cele mai scăzute la nivel european, similar cu cel din Polonia (39%) și Regatul Unit (22%). Totuși, majoritatea românilor (80%) asociază tranziția energetică cu implementarea energiilor regenerabile, iar 37% o corelează cu reducerea consumului de energie.
ENGIE dezvaluie ca sondajul arată că 37% dintre români consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice este principalul obiectiv al tranziției energetice. Acest procent indică o conștientizare moderată în comparație cu alte țări europene. În ciuda acestei cunoașteri moderate, 49% dintre români doresc să continue eforturile pentru tranziția energetică, dar cu prudență, arătând un nivel mai ridicat de exprimare a rezervelor decât media europeană.
ENGIE Vorbeste Oficial despre Una dintre PROVOCARILE Uriase din Europa in Urmatorii Ani
Conform studiului realizat pentru ENGIE, 62% dintre români au întreprins măsuri pentru a sprijini tranziția energetică, un scor apropiat de media europeană. Dintre aceștia, 56% au efectuat lucrări de renovare energetică în locuințele lor, cel mai ridicat nivel observat în toate țările chestionate. De asemenea, 54% dintre români consideră tranziția energetică o oportunitate pentru puterea lor de cumpărare, indicând un entuziasm pronunțat similar cu cel din Spania, Portugalia și Italia.
La nivel european, sondajul ENGIE relevă că cetățenii sunt bine informați și mobilizați. Aproape 88% dintre europeni afirmă că le este cunoscut conceptul de tranziție energetică, iar 64% iau deja măsuri pentru a sprijini acest proces. Totuși, există disparități între țări în ceea ce privește nivelul de cunoștințe și acțiunile întreprinse.
ENGIE își propune să accelereze tranziția către o economie neutră în emisii de carbon până în 2045. La ENGIE Romania, această ambiție se reflectă în trei direcții strategice: dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă, acompanierea clienților în procesul de decarbonare și modernizarea sistemului de distribuție de gaze.
Anul acesta, ENGIE a făcut un pas important prin achiziția parcului eolian operațional de 80 MW din localitatea Chirnogeni, județul Constanța, aproape dublându-și capacitatea existentă de producție de energie eoliană. Cu o capacitate totală de 202 MW, ENGIE își consolidează astfel poziția pe segmentul de producție de energie verde.