Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit astăzi detalii importante privind actualizarea listelor de substanțe care afectează capacitatea de a conduce vehicule. În cadrul unei conferințe de presă, Rafila a explicat măsurile pe care ministerul le ia pentru a aduce la zi reglementările referitoare la aceste substanțe.
„Există două liste la care lucrăm: o listă a substanțelor care influențează capacitatea de a conduce vehicule și o a doua listă, care va fi doar de informare, privind substanțele ce pot influența rezultatul unui test rapid,” a declarat ministrul Alexandru Rafila. El a subliniat că prima listă, care actualizează o versiune din 2006, va conține substanțe ce afectează în mod direct capacitatea de a conduce și este supusă unei consultări multidisciplinare.
Alexandru Rafila a explicat că orice medic care prescrie o astfel de substanță trebuie să avertizeze pacientul asupra efectelor acesteia asupra capacității de a conduce. „Probabil că în decursul acestei veri vom finaliza această listă și în septembrie vom avea lista completă,” a adăugat ministrul.
Alexandru Rafila, referindu-se la pragurile substanțelor care influențează capacitatea de a conduce, a subliniat că acestea sunt deja stabilite și bine cunoscute. „Nu trebuie să lucrăm la aceste praguri, că sunt praguri care sunt cunoscute… la alcool, de exemplu, există o concentrație în aerul expirat care reprezintă contravenție până la 0,4 și peste 0,4 reprezintă o infracțiune,” a explicat ministrul Sanatatii. Aceste praguri vor fi incluse în buletinul de analiză fără a necesita o dezbatere publică.
Alexandru Rafila a clarificat și procedura de testare a substanțelor, explicând că se face mai întâi o analiză calitativă pentru a verifica prezența substanței, urmată de o determinare cantitativă doar pentru testele pozitive, care este mai laborioasă și de durată mai mare.
Ministrul Sănătății a evidențiat importanța actualizării acestor liste și a menționat că este esențial ca publicul să fie bine informat despre substanțele care pot influența capacitatea de a conduce vehicule. Aceste măsuri vin în contextul unei preocupări crescute pentru siguranța rutieră și sănătatea publică.