Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta ca miniștrii economiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Budapesta, la invitația ministrului Márton Nagy, care deține președinția rotativă a Consiliului UE pentru următoarele luni. Reuniunea informală a avut pe agendă subiecte de actualitate și provocări esențiale pentru viitorul economic al Uniunii.
Stefan-Radu Oprea confirma ca discuțiile au vizat modalitățile prin care Uniunea Europeană își va atinge țintele pentru anul 2035 în ceea ce privește electrificarea parcului auto. Miniștrii au dezbătut măsurile necesare pentru menținerea competitivității industriei europene în urma Declarației de la Anvers. Impactul IA asupra competitivității europene a fost un alt punct important pe ordinea de zi.
Stefan-Radu Oprea, a susținut în cadrul întâlnirii poziția industriei românești, după ce s-a consultat cu reprezentanții acesteia săptămâna trecută. “Am militat pentru realism și echilibru, pentru identificarea și alocarea corectă a resurselor financiare, astfel încât toți cetățenii europeni să beneficieze de aceste resurse, având în vedere că obiectivele sunt comune și se adresează tuturor,” a declarat ministrul Economiei.
Industria auto joacă un rol crucial în economia României, contribuind cu 14% la formarea PIB-ului și cu 27% la exporturi, generând peste 230.000 de locuri de muncă în cele peste 600 de companii de profil. “Viitorul automobilului electric trebuie să aibă în vedere posibilitatea de a produce în Europa autovehicule cu preț competitiv, care să poată fi cumpărate de cetățenii europeni, pentru a conserva locurile de muncă din domeniu,” a subliniat Stefan-Radu Oprea.
Stefan-Radu Oprea a accentuat necesitatea inovării, cercetării și dezvoltării de noi produse în Europa pentru a face față concurenței de pe alte continente. De asemenea, a subliniat că obiectivele intermediare stabilite de diversele programe europene trebuie să fie realizabile fără costuri suplimentare care ar putea duce la scumpirea automobilelor actuale. “Nu e ușor, dar e posibil cu o politică economică echilibrată,” a concluzionat Oprea.
Întâlnirea de la Budapesta reprezintă un pas important în coordonarea eforturilor economice ale statelor membre UE, având în vedere provocările semnificative ale tranziției ecologice și digitale. Rezultatele acestei reuniuni vor influența semnificativ politica economică europeană în următoarele luni.